Бирата с дивия хмел подивя

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Бирата с дивия хмел подивя

Мнениеот markov » 16 Май 2019, 19:51

Здравейте колеги!

Бирата с дивия хмел подивя! Укротих я, но все пак пиша да споделите предположения за проблема.

След 3 седмици в бутилки, почна да излиза пяна при отваряне и се вдига утайка от дъното. На някои бутилки малко, на други повече. Част от бутилките ги пребутилирах и вече няма проблем. Предстои да пребутилирам всичко. На пребутилираните при повторно отваряне не се вдигат дрожди от дъното и не излиза пяна от бутилката. А бирата в чашата си е бистра.
Не долаявям необичайни вкусове и миризми.

Рецептата
Английски кафяв ейл
PaleAle - 80%
Cara Munich Type 2 - 7,6%
Munich Type 1 - 4,4 %
Viena Malt - 2,2 %
Wheat Malt - 6,7 %

IBU - 28
OG - 12.5 P (1.050)
FG - 2 P (1.008) Изферментирала е докрай.

East Kent Goldings за горчивина, 70 минута преди края на варката.
Див хмвл - 5 минути преди варката
Див хмел - 0 минути

Див хмел за сухо - 3-ти ден от ферментацията
Див хмел за сххо - 5-ти ден от ферментацията.

Дрожди - Safeale S-04

Ферментирала е около 25 дни.

Газировка - с 0.9 л. мъст (сварена преди слагането) за около 22 л. бира. Т.е. мъстта за газировката е ок, не е много.

Около 20 дни ме ферментира и една АПА със сходни параметри, но с дроржди US-05. С нея нямам проблем.

И като цяло, бях давал на хора да я пробват. Казват, че им харесва.

Въпросът е каква би молга да е причината да излиза пяна ако е ферментирала докрай и мъстта за газировка си е ок (не е много)?!
Възможно ли е да е от дивия хмел?! Ако няма антисептични свойства като култивирания. Сушен е около месец на стайна температура и после е съхраняван във фризера


Та като изключим този проблем, бирата си е супер!

И благодаря на Нако Наков за консултацията по отелефона за дивия хмел, и на 5-th Hogacke и Martin за коментарите във форума (за дивия хмел)!

Поздрави, М.
markov
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 39
Регистриран на: 17 Ное 2016, 21:57

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта