Brewdog - PUNK IPA

Модератор: Martin

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот Dave Lombardo » 21 Мар 2018, 09:41

Е как да няма Carabelge!?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 166
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот MadButcher » 21 Мар 2018, 10:04

Има го "като цяло" Карабелжа, че и много хубав белгийски тиквен цвят дава :D Зависи колко ще сложиш
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот ultrashock » 21 Мар 2018, 11:57

Хм, търсих го, но не го открих, а явно го има ;) Мерси!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 495
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот ultrashock » 10 Апр 2018, 09:42

Вчера правих въпросната PUNK IPA и ето каква я докарах. Малко прекалих с промиването и съответно падна малко OG-то спрямо оригиналната рецепта, но се получи по-голямо количество.

PUNK IPA CLONE
Original Gravity: 12,3 °P
Final Gravity: 2.9 °P
ABV: 5.03%
IBU: 62
SRM: 7
Fermentables
8.7 kg - German - Pale Ale - 93.5%
0.6 kg - German - CaraMunich I(0.3kg) + German - CaraMunich III(0.3kg) - 6.5%
9.3 kg Total
Hops
40 g Chinook Boil @ 60 min
25 g Ahtanum Boil @ 60 min
40 g Chinook Boil @ 20 min
25 g Ahtanum Boil @ 20 min
55 g Chinook Boil @ 0 min
25 g Ahtanum Boil @ 0 min
25 g Simcoe Boil @ 0 min
25 g Nelson Sauvin Boil @ 0 min
95 g Chinook Dry Hop @ 4 days
75 g Ahtanum Dry Hop @ 4 days
75 g Simcoe Dry Hop @ 4 days
40 g Nelson Sauvin Dry Hop @ 4 days
75 g Cascade Dry Hop @ 0 days
20 g Amarillo Dry Hop @ 4 days
Yeast
US-05 2 packs - на магнитната бъркалка за около 2 часа;
Варене - 75 минути;
44 литра във ферментатора.

Първата доза хмел сложих за 60 минути, втората за 20, а третата чак когато спрях нагревателите и седя докато не приключих Whirpool-а. Промиването веднъж затлачи, но вече по отработена схема го подкарах наново. Рециркулирах почти през цялото време.
Тествах RIMS-а, с него подгрях водата за майшуване. След това се опитах да покача до 72 градуса, но малко ми затлачи мъстта и се получи нещо като прекипяване в него, предполагам поради малкото к-во мъст и високата температура, затова не исках да рискувам и дозагрях с бързовара. Може би с фалшиво дъно ще е по ефективен римса, но все пак исках да го тествам.
Днес сутринта, около 14-15 часа след засяване на дрождите, клапана бълбукаше като пощурял.
Ето малко снимки и видеа:
https://photos.app.goo.gl/4xaJEY8bEoHyaKqy1
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 495
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот Fikata » 07 Юни 2018, 15:04

Случайно попаднах на темата,какава е връзката алкохол-сухо която Стоян визира.Защо на по-алкохолните трябва да се държи малко.Аз го държа от 4-7 дни в зависимост какво правя и на порции или не,но има ли наистина зависимост.
Аватар
Fikata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот stoyanninov » 08 Юни 2018, 09:15

Връзката е, че доста вещества, които ги има в хмела са алкохолоразтворими, но не са приятни в бирата. И колкото по висок алкохол е бирата, толкова повече неща се разтварят и става като тинктура. Това разбира се зависи как се слага хмела - дали е в чорап, свободно или някакъв фенси реактор, но колкото повече е ефективността на метода, толкова повече е и екстракцията на нежеланите в-ва заради алкохола.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот Fikata » 08 Юни 2018, 11:43

Аха ясно,аз сега ще правя дабъл ипа или силна ипа около 7% ще я целя и вместо да ги кисна 5-6 дни сухото да се насити яко,трябва за по-малко.Това ми отговаря малко или много каква е разликата да набухаш при варенето многото хмел или да минеш тънко и да го набуташ на сухото.Полезно е,защото правих една Неипа преди Време и сложих 400гр на 5тата мин. и си помислих че е бая излишно и скъпо ,и не ефективно по отношение на аромат след като след това слагам още 10/гр на л сухо.
Аватар
Fikata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот shadcsm » 12 Юни 2018, 10:35

Какви са отзивите все пак за бирката? Получи ли се хопбомб?
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Re: Brewdog - PUNK IPA

Мнениеот ultrashock » 12 Юни 2018, 10:48

На мен лично много ми хареса. Пратих я на Ромбус конкурса и получи минимален брой точки, след това разучих защо и се оказа, че нещо не била както трябва и изобщо не са я оценявали. Установих, че след дългия път - от хладилника, раздрусване до паркинга, след това в колата на топло цял ден до 17:00 на сигурно над 30 градуса, след това пътува до Пазарджик и на другата сутрин на конкурса, явно нещо се с случило с нея и се е прецкала. Така че внимавайте с преноса на бира за конкурси, вероятността да се скапе е голяма.
А иначе за неразвалената в нас - много хубав и силен аромат, прилична пяна, добър послевкус, общо взето много добра бира. Накрая се избистри много, но и ароматите отшумяха(това чак към края). Като цяло се изпи с голям кеф от мен и компанията :)
IMG_2306.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 495
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към ИПА (Индия Пейл Ейл)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта