Ирладски мъх

Модератор: Martin

Ирладски мъх

Мнениеот mitriohin » 17 Мар 2018, 11:07

Здравейте,
Взех си ирладски мъх, но се чудя как да го ползвам.
До изчетенето до тук се добавя 10-15 мин преди свалянето на бирата от котлона (докато още ври)
Видях че може да се използва и при самото охлаждане.
А може ли да е внесе във ферментационния процес и как?
Благодаря!
mitriohin
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 19
Регистриран на: 31 Окт 2017, 19:23

Re: Ирладски мъх

Мнениеот ultrashock » 19 Мар 2018, 09:21

Ирландския мъх се слага в последните 5-10 минути от варенето и целта му е да избистри бирата, ползва се като естествен избистрител. Досега винаги така съм го ползвал и съм слагал от него около 5-10 грама в зависимост от варката. Ето тук е обяснено по-детайлно.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 442
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ирладски мъх

Мнениеот MadButcher » 19 Мар 2018, 10:15

http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=379 ей тук е описано какво е и как действа. Способства пресичането на белтъците и отделяне на бистрата част от мътилките при преливането във ферментатора, иначе бистрим с желатин в края на ферментацията. Аз от известно време спрях ползването на мъха. Мързи ме да го слагам
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 140
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 2 госта