Плодове Зеленчуци в Бирата

Модератор: Martin

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот TheHunchback » 31 Юли 2018, 21:19

А като процес за добавяне на плодовете как ви се струва?
TheHunchback
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2018, 10:45

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Dave Lombardo » 01 Авг 2018, 08:50

TheHunchback написа:Здравейте господа,

Жена ми настоява да скапя една варка, слагайки праскови в нея. Мислих си на 20 литра 2 килограма, обезкостени, обелени, замразени - размразени и пюрирани във вторичния за 7 дни. Като че ли ще си използвам Brew Bag-а да ги пусна вътре. Как ви звучи това?

Варката ще е американски IPA. Cascade, Citra - при варене, Simcoe, Amarillo за сухо. California Ale WLP051 мая.

Звучи супер, като "скапеш" варка може да пуснеш и по-детайлна рецепта :)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот MadButcher » 01 Авг 2018, 09:26

TheHunchback написа:Здравейте господа,

Жена ми настоява да скапя една варка, слагайки праскови в нея. Мислих си на 20 литра 2 килограма, обезкостени, обелени, замразени - размразени и пюрирани във вторичния за 7 дни. Като че ли ще си използвам Brew Bag-а да ги пусна вътре. Как ви звучи това?

Варката ще е американски IPA. Cascade, Citra - при варене, Simcoe, Amarillo за сухо. California Ale WLP051 мая.


Не знам колко ти е варката, но аз за плодов експеримет си отделих 10литра от общото количество, то пък взе че се получи. Така, че ако не ти се рискува цяла варка, отдели малко от нея, колкото ти прежали сърцето. Въпросът е какво искаш да постигнеш с тия праскови? Правил съм с манго, който е подобен по структура плод, но много по-ароматен от прасковата, но с Цитра се изгуби малко, макар че беше някаква американска рецепта за IPA. Правил съм и с вишни почти без хмел аромат, там се усещаше аромата на плода. Мисълта ми е, че с тия силни хмелове никакъв плодов аромат няма да се усеща. Иначе според мене си на прав път с подхода към плодовете. Аз ти предлагам да са по-твърди, обелени, и ги сложи на кубчета, а не пюрирани. От тензух няма нужда, поне с мангото и вишните така процедирах. Също според мене - повече от 48часа е много да киснат, даже 24ч са достатъчни. Успех и както писа колегата по-горе - сподели резултата
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 178
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот dr_slavov » 01 Авг 2018, 14:58

TheHunchback написа:замразени - размразени
Само това не ми е ясно. Ако търсиш някаква стерилизация, това не е начина. Повечето от бактериите които ни скапват варките са устойчиви на замразяване. Аз лично бих ги сложил разрязани наполовина в тенджера на пара за 20мин. Или във фурна на 100 градуса за 30мин. Така няма да се опекат и да загубят аромат.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 438
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот TheHunchback » 07 Авг 2018, 12:43

Благодаря за коментарите на всички. Сложих основата тази неделя. Не ми се получи добре, понеже ми е втори опит BIAB. Избягаха ми и захарността, и обема. Не можах да сметна добре водата. Както и да е. Имам основа около 17 л. Ще я "пожертвам" цялата.

Замразяването го правя не с цел стерилизация, ами да се спукат клетъчните стени в плодовете и да пуснат повече сок. Благодаря за идеята на пара. Мисля така да подходя и наистина, ще ги нарежа на кубчета. Няма да слагам 2 килограма, поради намаления обем. Рецептата е от beersmith Summer Peach Pale Ale. Започвам лека-полека да ги усещам нещата, но още се притеснявам малко да правя собствени рецепти. Първото мое нещо ще е един SMaSH уж да мога лесно да чистя грешки. Поздрави и ще се включа преди бутилирането да кажа как е.
TheHunchback
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2018, 10:45

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот TheHunchback » 06 Сеп 2018, 22:22

Стана биричката чудесна. Хвана малко лактобациликус от нейде по процеса, но въпреки това си я бутилирах и сега си я пия. Прасковения аромат е страхотен, идва като нюанс и хич не е натрапчив. Май леко съм я прегазирал. Вдига с в бутилката като я отворя и нямам възможност да не сипвам маята. Това не ми пречи, но винаги наливането е над мивката :)
TheHunchback
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2018, 10:45

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Dave Lombardo » 07 Сеп 2018, 09:43

"Вдигането" в бутилката не е задължително да е от прегазиране, а от "лактобациликуса", който си лепнал. ;)
Иначе поздравления за дръзновението, аз все още не мога да се престраша да окепазя някоя бира с подобни добавки след заквасване. :?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Предишна

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта