Плодове Зеленчуци в Бирата

Модератор: Martin

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Martin » 18 Юли 2018, 08:41

Yaskata написа:- тиквата се намачква и се слага като сухо, след буйната ферментация


НЕ. Това е напълно грешно. Тиквата се слага в майша, за да се доозахари нишестето в нея. Не всичко е захар, има и сложни въглехидрати в нея които имат нужда от озахаряване. Някои стари американски рецепти даже ползват самата тиква за съд за озахаряване.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 959
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот MadButcher » 18 Юли 2018, 11:31

Martin написа:
Yaskata написа:- тиквата се намачква и се слага като сухо, след буйната ферментация


НЕ. Това е напълно грешно. Тиквата се слага в майша, за да се доозахари нишестето в нея. Не всичко е захар, има и сложни въглехидрати в нея които имат нужда от озахаряване. Някои стари американски рецепти даже ползват самата тиква за съд за озахаряване.

Точно така. Именно и за това не правя с тиква, защото трябва да майшвам с нея, а аз не понасям миризмата и и може да повърна върху майша :lol:
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Dave Lombardo » 18 Юли 2018, 13:49

MadButcher написа:... а аз не понасям миризмата и и може да повърна върху майша :lol:

Предвид цвета и консистенцията на майша, само ти ще знаеш ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 166
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Yaskata » 23 Юли 2018, 13:23

Благодаря за корекцията
Писах така, защото срещнах в нета и този вариант.
как ще се отразят неферментируемите захари на бирата нямам идея :shock:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 298
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Dejmos » 26 Юли 2018, 08:39

Студената мацерация не е просто държане на студено, добавя се пектолитичен ензим към смлените плодове, за да се извлече повече течност. Престояването на сока с люспите и семките на плода извлича допълнително аромати, но и танини.
Имах един експеримент - фюжън с 1/2 гроздов сок. След мацерацията пресовах гроздовата каша и в сока влезе твърде много пулпа. Понеже беше разградена от ензима, не можеше да се прецеди, утаяването с бентонит също не помогна (вероятно грешката беше моя - разбих бентонита 24 часа на магнитна бъркалка, май стана прекалено фин). Сложих сока в бирата заедно с мътилката, след ферментацията падна доста утайка, но бирата стана бистра (и двете ми бири с плодов сок станаха изненадващо бистри).
Естествено, при влагане на повече плодов сок, трябва да се преизчислява количеството внесени захари и съответно алкохола.

Плодовете трябва да са добре узрели, за да не вкарат твърде много киселина. Дори да се усещат сладки, в тях има доста киселина. След ферментацията захарите ги няма, остава киселината. Първият ми сайдер беше кисел почти като оцет.
Като правих радлер от 2/3 ръжена ИПА и 1/3 фреш портокал откислих фреша до рН4,5, за да не стане твърде кисела бирата.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 647
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот lukata » 26 Юли 2018, 09:37

С гроздето как се получи-заслужава ли си да опитам....предполагам,че бирата ще стане кисела?
Понеже му наближава сезона,ми се иска да опитам винобира :D 1/2 сок няма ли да е много?
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Martin » 26 Юли 2018, 09:44

Миналата година мислих да правя Кабернейл, ама така и остана с план само. Тази година ще го направя.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 959
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Dejmos » 26 Юли 2018, 19:33

Кабернейлът определено си заслужаваше усилията. Описах как съм го направил в раздела с експерименти, заедно с още 2-3 много експериментални "бири". Не става бързо, отлежаване в дъбов чипс, сухо охмеляване...
1/2 не е много, но понеже гроздовата захар е 100% ферментируема, тялото на бирата изтънява. Затова трябва дасе озахарява така, че да има много неферментируеми малцови захари. Голяма част от малцът ми беше меланоиден, заимствах идеята от рецепта за брага.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 647
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот TheHunchback » 31 Юли 2018, 15:05

Здравейте господа,

Жена ми настоява да скапя една варка, слагайки праскови в нея. Мислих си на 20 литра 2 килограма, обезкостени, обелени, замразени - размразени и пюрирани във вторичния за 7 дни. Като че ли ще си използвам Brew Bag-а да ги пусна вътре. Как ви звучи това?

Варката ще е американски IPA. Cascade, Citra - при варене, Simcoe, Amarillo за сухо. California Ale WLP051 мая.
TheHunchback
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 27 Юни 2018, 10:45

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

Мнениеот Martin » 31 Юли 2018, 15:50

Перфектно.
Добре си се насочил с комбинацията на праскови с тея хмелове и стила бира.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 959
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта