Пуска

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Пуска

Мнениеот mirix » 13 Мар 2018, 09:09

Във фризера определено ще се промени вкуса. Лошото е че сезона на дървата отминава и пепел по трудно се събира.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 842
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Пуска

Мнениеот Dejmos » 22 Юни 2018, 08:24

Съхранявам две парчета пуска в малко кашонче, здраво натъпкано с дървесна пепел и плътно завито с хартиена лента, каквато едно време ползваха за запечатване на кашони. Кашончето е в мазето, при температура 22 градуса и влажност 75-80%. Вече около 3 месеца.
Това добри условия за съхранение ли са?
Последна промяна Dejmos на 22 Юни 2018, 21:41, променена общо 1 път
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 630
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Пуска

Мнениеот dr_slavov » 22 Юни 2018, 11:50

Както е в кашончето, но без да го отваряш, го пускш до Еконт Шумен. Максимум до два дена ще имаш точен, обективен и научно обоснован отговор дали условията на съхранение са добри. :lol:
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 402
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Пуска

Мнениеот Bones » 22 Юни 2018, 13:44

Температурите не трябва да надвишават 15 градуса по Целзий. Над тях се ускоряват процесите на окисление, особено при мазнините. Започват и да се топят, което ще доведе до изпълнена с кухини, супер мазна топка.

Увивай в салфетки, домакинско фолио и в хладилника. Преди това все пак провери дали не са тръгнали...
Bones
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Пуска

Мнениеот Dejmos » 09 Юли 2018, 20:32

Реших да извадя пуската, притесних се да не съм я прецакал. В пепелта бях заровил две парчета, едното е идеално - добре изсъхнало, без миризма на гранясало или предстояло, запазен тъмночервен цвят и се усещат ароматите на подправките и праза.
Другото не е добре. Пак няма мирис на гранясало, но има дъх на старо месо, на престояло, а цветът отива към кафеникаво.
И на двете парчета сланината се е запазила, не е стопена, няма течаща мазнина при срязване.

Доброто парче няма въздушни джобове, лошото има. Отдавам го на лошо натъпкване.

Явно съхранението в пепел е нож с две остриета. Добре оформената и правилно натъпкана пуска печели от това, но ако има останал въздух между парчетата месо, рискуваме да изхвърлим едно иначе добро мезе.
Повече няма да слагам в пепел. Ще оставям да съхне един месец повече и после вакуумирана и във фризера.
Прикачени файлове
IMG_20180709_195419.jpg
IMG_20180709_195337.jpg
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 630
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Пуска

Мнениеот mirix » 10 Юли 2018, 22:38

Има ли въздух, дишат гадовете. Аз даже мухал съм намирал във въздушната междина. Пепелта е много добър изолатор по принцип. Незнам ако се зарови във пепел и да седи в хладилник кака ще се отрази.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 842
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Пуска

Мнениеот cervesa » 11 Юли 2018, 18:29

mirix написа:Има ли въздух, дишат гадовете. Аз даже мухал съм намирал във въздушната междина. Пепелта е много добър изолатор по принцип. Незнам ако се зарови във пепел и да седи в хладилник кака ще се отрази.


Добре,се отразява!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1104
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Предишна

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта