Повторно използване на пивни дрожди

Модератор: Martin

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Авг 2018, 14:22

Martin написа:Можеш да затвориш плътно когато са заспали добре. При различни дрожди това става по различно време. Зависи и от кислорода и от колко имат останало да хапват.

Като не ги казваш навреме тия работи, сега пак ще трябва да изпращаш квейк :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 159
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот MadButcher » 03 Авг 2018, 08:54

ultrashock написа:
MadButcher написа:Това е абсолютно ненужно.

Някаква обосновка?
Знам, че окорона убива както лошите бактерии, така може да убие и дрождите, ако случайно е в по-големи количества. Идеята да ги обърна надолу е да се стече по стените остатъчния окорон, а след това с гърлото нагоре за няколко минути, за да се доизпари каквото е останало..

Ами помисли малко! Ако това микронно покритие на стените на съда от Окорон 0,1% разтвор пряко ти влияе върху дрождите, той ще е мощно биологично оръжие, а не дезинфектант. Освен това имаш време за действие на препарата, което се обуславя от температура, при високи температури е силно летлив. В тая жега със сушенето може да ти отиде и дезинфектацията. Освен това не знам клоко ти е чиста кърпичката, но предполагам нея не я дезинфикцираш, я тия кърпи с тяхната пореста структура са перфектен приемник на бактерии, плюс това съдът ти остава отворен, което вече е нарушаване на стерилността му. Аз дезинфикцирам непосредствено преди употреба или оставям със затворен капак , ако не ползвам съда веднага. По темата за дезинфекция има сума ти и клипчета в тубата
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 160
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот dr_slavov » 03 Авг 2018, 14:56

Окрон влияе на дрождите! Друг е въпроса, че остатъчното количество в буркана е толкова малко и като налееш дрождите разреждането е толкова голямо, че няма как да промени цялостната жизненост на суспензията.
Непосредствено преди употреба не е правилния начин за дезинфекция. Всеки препарат си има време на експозиция. Това е периода в които действието му е достигнало 99% от максимално възможното. Това време е в пряка зависимост от температурата и концентрацията. Мисля, че цифрите за Окрон ги има някъде из мрежата. Но със сигурност го оставяйте да действа поне 10-15 мин.
Това, че някой е качил клип в тубата не означава, че прави нещата правилно. ;)
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 413
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dejmos » 08 Авг 2018, 02:33

Възможно ли е размножаване на дрожди в "чиста" среда? Под чиста разбирам такава, която да не даде нежелани утайки.
Представям си го така - някакво количество от дадени дрожди се слага в захарен сироп с екстракт 10-12%, в който са добавени активатори (даф, фосфат композе) и млечна киселина до рН 5-5,5. Оставя се на магнитна бъркалка, докато свърши ферментацията.
Това ще ни даде ли сравнително чиста дрождева утайка, от размножени дрожди? Ще ни даде ли изобщо нещо?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 641
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 08 Авг 2018, 09:02

Dejmos написа:Възможно ли е размножаване на дрожди в "чиста" среда? Под чиста разбирам такава, която да не даде нежелани утайки.
Представям си го така - някакво количество от дадени дрожди се слага в захарен сироп с екстракт 10-12%, в който са добавени активатори (даф, фосфат композе) и млечна киселина до рН 5-5,5. Оставя се на магнитна бъркалка, докато свърши ферментацията.
Това ще ни даде ли сравнително чиста дрождева утайка, от размножени дрожди? Ще ни даде ли изобщо нещо?


Стартер от захар не е изобщо добра идея. Неслучайно ползваме мъст или екстракт. Не е само заради хранителните вещества, но и заради многото различни захари вътре.
Ако правиш стартер само от захар, дрождите ще се научат че тая е много лесна за ядене и ще предпочитат само нея. Така ще станат мързеливи за другите по сложни захари.
Чиста среда трудно. Даже и комерсиалните течни дрожди не са чисти.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 942
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dejmos » 08 Авг 2018, 17:39

Идеята ми е накрая да имам утайка само от дрожди, без хмел, белтъци и други ненужни неща. Ако не узобщи, поне да са толкова малко, че да няма нужда да промивам утайката. И не за стартер, а да си размножа дрожди и да ги съхранявам за следващи варки.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 641
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: beerlioz и 1 госта