Повторно използване на пивни дрожди

Модератор: Martin

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dave Lombardo » 03 Дек 2018, 17:42

Martin написа:7. Вече това количество си го разделяш на 8 до 10 дозички. И го слагаш в хладилник при 2 до 4 градуса за съхранение.

МНОГО ВАЖНО: или не затягай добре капачките или от време на време им "изпускай парата". Особено ако промиваш квейк. Че иначе става мазаляк в хладилника и жената бучи... :angry-screaming:
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот S.Dosev » 03 Дек 2018, 17:47

Мартин е описал много добре целия процес, и ще го направя точно така.Дрождите, с които е заквасена бирата са S-04 съхранявам ги в хладилник и са със срок на годност до 02.2021 г., първоначалната плътност преди заквасяване беше 14.5 Р , на петият ден, след като премина бурната ферментация добавих и хмела за сухо а плътноста беше вече паднала на 5 Р .Няма да правя стартер, когато заквасявам със промитите дрожди и затова не съм на ясно каво количество ще ми е нужно, но доколкото разбирам от темата за 30 л. ще са ми необходими горе-долу 250-300 мл. чиста дрождиева утайка без бистрото.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dave Lombardo » 03 Дек 2018, 17:55

Може би трябваше да откалиш преди сухото и тогава да жънеш, сега ще имаш доста хмелови частици в слърито
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 03 Дек 2018, 18:03

S.Dosev написа:но доколкото разбирам от темата за 30 л. ще са ми необходими горе-долу 250-300 мл. чиста дрождиева утайка без бистрото.

Уау.... какви 300мл чиста утайка.... че тя цялата утайка е толкова като се промие и утаи.
Говорим за една осма от това което си ожънал. Само толкова можеш да направиш без микроскоп и да броиш на ръка.
Една до две супени лъжици гъста утайка.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот S.Dosev » 03 Дек 2018, 18:17

Една до две супени лъжици гъста утайка...................точно това ме интересуваше.Благодаря ти още веднъж Мартине.А относно сухото-сложил съм хмела в торбичка от мрежа за ситопечат от най-ситната и не би трябвало да има твърди частици.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ultrashock » 04 Дек 2018, 09:52

По препоръка на Влади - събраните дрожди се разпределят в буркани от 720мл(680гр), те са доста стандартни, повечето кисели краставички са в такива, като бурканите и капачките трябва да са предварително преварени и дезинфекцирани с окорон.
След това по около 100-150мл утайка (2 пръста) и до горе с изотоничен разтвор за по дълго съхранение. Побира ~ 100-150 грама дрожди и 500мл разтвор. С тази доза спокойно ферментират 40-50 литра, може би за 30 литра трябва да се намали. След това, когато дойде време за засяване се изсипва течността(горния слой) и се наливат само дрождите без стартер, само темперирани преди това до температурата на която ще засяваш(според вида дрожди).
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ultrashock » 05 Дек 2018, 09:43

Искаше ми се до обобщя за мен си, но го пускам като стъпки, основно са описаните от Мартин, но и добавих някои:

1. След откаляването се слагат във ферментатора 2 или 3л преварена и охладена вода;
2. Междувременно всички буркани и капачки се преваряват и дезинфекцират с окорон;
3. Разбърква се добре и веднага се излива в голям буркан или в няколко по-малки(може и друг подходящ съд);
4. Буркана/ите се слагат в хладилник за 15 мин да паднат твърдите частици (те падат първи);
5. Прелива се в друг буркан всичко без долният сантиметър, където са хмелови и други твърди частици;
6. Бурканите се връщат в хладилника за час или два. Така да паднат част от умрелите дрожди;
7. Прелива се отново всичко освен долният сантиметър (отново в дезинфекцирани буркани);
8. Вече това количество се разделя на дозички;
9. Слага се в хладилник при 2 до 4 градуса за съхранение;
10. Ако ще се ползват след по-дълъг период от време, препоръчително е течността на повърхността да се излее и да нейно място да се долее NaCl(изотоничен разтвор);
11. В деня на варката или предния ден, буркана, който ще се използва се вади от хладилника, за да има време да се темперира до температура на засяване, според типа дрожди;
12. Изсипва се течността на повърхността и когато имаме готова преварена и охладена бира се отлива от нея и се добавя в буркана(тази стъпка не е задължителна);
13. Буркана се раздрусва хубаво с капачката и се оставя до момента на засяване.

* Препоръчително е за съхранение да се използват буркани от 680г(720мл) с капачка, в които се побира два пръста дрожди (около 100-150гр) и цяла доза изотоничен разтвор;
* Дозата посочена по-горе е идеална за до 50 литра бира(вече е тествано многократно с Kveik дрожди);
* NaCl(изотоничен разтвор) може да се намери във всяка аптека на цена около 1,5-2лв;
* Препоръчително е първоначално да не се затягат бурканите, за да не се пръснат в хладилника. След като заспят дрождите, може да се затворят добре;
* Няма нужда да се прави стартер с тези дрожди, просто се засяват;
* Не съм сигурен дали е необходимо преваряване на бурканите или хубаво измиване плюс дезинфекция с Окорон е напълно достатъчна, но нека колегите с повече опита да споделят.
* Проблемите са следните: Бурканите заемат доста място в хладилника, реално след цялото промиване може да имаш 3-4 буркана от по 720мл, както се получи при мен. Другия проблем е, че трудно се разграничава кое точно са дрождите и кое долния слой от твърди частици, които не трябва да се съхраняват. Дали има опасност ако в финалния буркан има и твърди частици? Как да се усети, че има зараза?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Dave Lombardo » 05 Дек 2018, 11:47

Много добър step-by-step guide
В тубата има десетки клипове как става нагледно

ultrashock написа:* Не съм сигурен дали е необходимо преваряване на бурканите или хубаво измиване плюс дезинфекция с Окорон е напълно достатъчна, но нека колегите с повече опита да споделят.

От казармата помня едно правило - ако се чудиш дали да си с каска или без - easy game ;)

ultrashock написа:* Проблемите са следните: Бурканите заемат доста място в хладилника, реално след цялото промиване може да имаш 3-4 буркана от по 720мл, както се получи при мен.

Аз си решавам проблема с тези. Има 100, 150, 250, 500 мл... (последната е оребрена и не ми се вижда много удачна).
Има и кутийки с широко гърло, които даже са по-удобни и се чудя защо не съм се сетил за тях :)
И едните и другите струват стотинки, а вършат прекрасна работа.
Та при добре извършена процедура в 100 мл. шишенце се събират дрожди, достатъчни за една 20 л. варка.
За по-големи варки може да се използват по-големите шишенца (250 мл.) или да се позлват 2 дози.
Почистват се лесно, дезинфекцират се лесно, не заемат място, колкото бурканите.
Не държа повече от 3 дози в хладилника, защото не виждам смисъл - в крайна сметка при следваща варка можеш пак пак да ожънеш и така имаш винаги пресни дрожди.
Каквото артиса - ако някой иска раздавам. Ако не - в канала.
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот rajev » 12 Яну 2019, 08:13

Издържар ли дрождите от ферментатора (съхранени в буркан под слой бира в хладилника) без да са жънати мити или подстригвани примерно за 1 месец
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот rajev » 12 Яну 2019, 08:25

Като отворих буркана ми миришеше на прясна мая доста свежо все едно когато са във ферментатора
Прикачени файлове
20190112_071828_resized.jpg
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron