По-твърда вода?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

По-твърда вода?

Мнениеот S.Dosev » 19 Ное 2018, 12:29

Здравейте, за озахаряване и промиване ползвам вода от хидрофор с рН 6.7, което добре за светлите бири, по време на майшуването пада на 5.3-5.4 рН и е в идеални норми, но при тъмните бири ПХ то пада на 4.7, което е под желания диапазон от 5.2 до 5.6.Доколкото разбрах за по-твърда вода трябва да се добави Натриев Бикарбонат (сода за хляб), но не знам колко грама трябва да се добавят за да получа рН в норма.Варките са ми по 30л. за 6.5 кг. малц ползвам 20л. за озахаряване и 26л. за промиване т.е. 1/3/4.Всички измерваня са правени на 20 градуса.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: По-твърда вода?

Мнениеот Martin » 19 Ное 2018, 16:14

Ето тука: viewtopic.php?f=33&t=3048

Ако имаш проблем при тъмните бири, можеш да правиш майша по-рядък. (част от водата за промиване да я вкараш в майша за вдигане на ПХ)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: По-твърда вода?

Мнениеот stoyanninov » 19 Ное 2018, 16:35

пробвай ей този калкулатор
понеже използваш печени и тъмни малцове няма как да ти дадем точно количестов, което всеки път ще върши работа
http://www.ezwatercalculator.com/
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: По-твърда вода?

Мнениеот S.Dosev » 19 Ное 2018, 17:45

Благодаря за отговорите, в общи линии се ориентирах какво да правя.До края на седмицата ми предстои да правя варка и ще докладвам какви съм ги свършил с настройките на водата.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: По-твърда вода?

Мнениеот S.Dosev » 26 Ное 2018, 12:31

Заковах РН то на 5.4 с добавяне на 2 литра вода към майша от промивната, но за стаута ще трябва и малко сода за хляб.
Прикачени файлове
ph.png
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron