Лоша миризма

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Лоша миризма

Мнениеот victoryvt » 29 Май 2018, 09:15

Дрождите BRY-97 са аналогични на US-05 , но са много бавни. После наваксват обаче.
Аз съм направил с тях няколко стотин литра бира миналата и по-миналата година.
Даже ги предпочитам пред US-05 защото го няма оня мирис на мая, когато температурата е над 20гр.
За да няма съмнения в дрождите - винаги съм препоръчвал да се прави следното :
1. Още щом заври пивната мъст при варката - източвам малко от нея, добавям вода, за да падне екстракта до 7-8% и охлаждам на водна баня до 30 гр.
2. В така подготвения разтвор поръсвам дрождите и изчаквам да се намокрят 10-20 мин. След това разбърквам и вливам сместта в някаква бутилка с леко поставена капачка без да е плътно завита.
3. През това време варката си тече, идва време за охлаждане, чакане, прехвърляне на бистрата пивна мъст, аериране и т.н. (т.е. минават поне 3 часа)
4. Дрождите в бутилката са се активирали и са готови за вливане във ферментатора. Може д се помирише и как ще изглежда ферментиращата после бира.
Ако няма активност в бутилката - изчаквам докато се появи.
Ако не се появи до още няколко часа - обявявам дрождите за умрели и търся други.
Досега обаче такъв случай от сухи дрожди не съм имал.

Освен това, винаги може да се завиши дозата ако ти се виждат слабо активни, стига да имаш под ръка от същите.
Друсането на бутилката с министартера също допринася за по-бързо активиране.

Правил съм и следното за варка 100л при налични 1-2 пакетчета дрожди :
1. Гореописания министартер вече е шупнал и е бурно развит.
2. Вместо да го излея в целия обем 100л в бидона за ферментация - правя така : В бидона прехвърлям само 10-20л. от варилния съд.
3. Заквасвам тези 10 или 20л. със целия стартер и ги оставям така в полупразния бидон до сутринта (8-10 часа)
4. Прехвърлям и останалите 80 л. в бидона при вече ферментиращите 10-20л.
5. Ферментацията в целия обем тръгва още на другия ден.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лоша миризма

Мнениеот Ico » 19 Сеп 2018, 21:33

Здравейте колеги,
Имам същия проблем в две последователни варки. И двете бяха с различни малцове, хмел и дрожди. Общото между двете беше, еднаквия начин на охмеляване. Охмелявах след приключване на варенето, без охлаждане, на няколко порции през десет минути до пададне под 75 градуса, след това ударно охлаждане. Общо охмеляването протече за 40 минути, след това охлаждане. Неферментиралата мъст миришеше свежо и беше ОК на вкус допреди да заработят дрождите. В момента в който заработиха и край.....зъболекар. Предполагам че е влязла някаква гад при охмеляването, но преди да заработят дрождите мъстта беше свежа на мирис и вкус. Температурата беше 19 гр., което е ОК за Мангруув Джак по предписание. Нямам никаква идея къде е проблема, при положение че съм сварил над 20 "НЕИПИ" с 30 минутни "хопстенд" и то под 75гр и не съм имал никакви проблеми. Санитаризирах ферментора зверски, разглобих и санитаризирах отделно канелката, но проблемът остана. Използвах по един пакет дрожди за 20 литра мъст на 13 и 15 Плато.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Лоша миризма

Мнениеот victoryvt » 20 Сеп 2018, 08:50

19 гр. околна температура , а вътре във ферментатора дали не е била 25 ?
До колко свали температурата при охлаждането ? 20, 25 ? Или под 20 ?
Кой точно щам са дрождите ?
Другия вариант е при самото прехвърляне да си се заразил. А серпентината кога я натопи ? Когато вреше или когато падна под 75 гр. ?
А някакъв хмел за вгорчаване изобщо слаган ли е ? Да е врял 1 час поне.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лоша миризма

Мнениеот Ico » 20 Сеп 2018, 15:40

Здравейте,
19-19.5 градуса беше температурата във ферментора. Показанията се дублираха от два термометъра, един със сонда и един от тези които се лепят на ферментора. Реших да се презастраховам, защото ми се прецака и предишната варка и исках да съм сигурен, че не ферментира на високи температури защото това била една от причините за хлор фенола.
Температурата преди охлаждане беше 18 гр. Може при преливането да се е качила с около градус. Хладилника в който ферментира е настроен да поддържа 19 градуса с хистерезис 1.5 гр.
Щамовете дрожди бяха US West Coast M44 - Mangrove Jack's Craft Series - 10 g и Lalbrew New England , насипни 11гр.
Серпентината я натопих 15 минути преди края на варката, като варих малко повече от час, а хмела за вгорчаване е 15 гр. общо Цитра, Симко и Амарило, сложени в казана при прецеждането и промиването на малца. (First wort)
Може би наистина съм заразил при чакането на хмеловите паузи под 80 гр. като освен това разбърквах интензивно без капак върху казана.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Лоша миризма

Мнениеот gorang » 20 Сеп 2018, 16:27

Аз бъркам до 50 градуса с отворен капак без да съм имал проблеми вече почти 80 варки, но с дезинфектирана лъжица или поне наторена още на 99 градуса.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Лоша миризма

Мнениеот Ico » 20 Сеп 2018, 20:42

И аз дезинфеикцирам лъжицата (че е дървена) преди всяко разбъркване. Първо я измивам с препарат за съдове, после пръскам обилно с Окорон. За всеки случай взех нова пластмасова бъвкалка за да не попива, която смятам да използвам след приключване на варенето. Ферментора и канелката също мисля да сменя, въпреки че е на няколко месеца.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Лоша миризма

Мнениеот Martin » 21 Сеп 2018, 09:06

Хлорофеноли се образуват при доста обстоятелства, като най-често това е или от температурата или водата.
Както виждам при тебе не е от температурата, не вярвам да е и зараза. И аз го имах този проблем на 3 поредни варки и после разбрах че е от хлорини във водата които не изчезват при варене и престояване на водата. Сега ползвам натриев метабисулфит във всичката вода и съм нямал проблеми с хлорофеноли, освен един път при който дрождите ми не бяха много здрави и достатъчни.

Така че като изключиш температурата на ферментация, зараза и здравето и количеството на дрожди остава да е хлорини във водата (не хлор). Хлора излиза при варене, но хлорините остават.
Количеството метабисулфит което се ползва е 0,125гр за 20л вода или половин грам на 80л
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Лоша миризма

Мнениеот Ico » 21 Сеп 2018, 23:15

Благодаря за помощтта!
Ще пробвам още една варка в понеделник, че нямам метабилсулфит към момента и ако ги докарам до три прецакани и аз, ще започвам първо от него.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Лоша миризма

Мнениеот Ico » 22 Сеп 2018, 10:36

Още един върпрос. Калиевият метабилсулфид в кой етап на варката се слага?
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Лоша миризма

Мнениеот Martin » 24 Сеп 2018, 09:40

Слага се на водата преди варката. Поне 15 мин преди това.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron