Джиброва ракия

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Джиброва ракия

Мнениеот Dejmos » 18 Авг 2018, 15:29

Съединенията на алкохола с киселини са по-вредни от метанола...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 647
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Джиброва ракия

Мнениеот lukata » 19 Авг 2018, 18:04

Съединенията на алкохола с киселини са по-вредни от метанола...
Ако става въпрос за летливи киселини (оцетни)...да- получава се етилацетат които е много вреден.
Но тук говорим за плодова киселинност ПХ. 3.5-4.
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Джиброва ракия

Мнениеот ВескоВарна » 07 Сеп 2018, 12:19

Още един въпрос. Имам в двора две диви ябълки, т.е. питомната част е изсъхнала и е избило от подложката. На тях си правя опити за ашладисване, но както всички ябълки тая година и дивите са претоварени. Събрах от земята паднали близо 5 щайги. Щях да ги изхвърлям, но замених захар и се изненадах от показания м/у 13-14% по Плато. Това на практика е повече от питомните. Вкуса не толкова кисел, колкото леко тръпчив. Да ги меля ли за джибри или Не?
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Джиброва ракия

Мнениеот Foreigner » 07 Сеп 2018, 18:23

Ако имаш читава сокоизстисквачка, можеш да пробваш един сайдер. Дрождите в магазина са екстра, а и захарността на ябълките ще ти даде около 6 алкохол. Но ти трябва сок - със смилане няма да станат нещата.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Джиброва ракия

Мнениеот ВескоВарна » 07 Сеп 2018, 22:51

Правил съм сайдер от купен сок. Сега мога да отделя много ябълки, ни не мисля, че домашна сокоизтисквачка ще издържи на 80л сок....
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Джиброва ракия

Мнениеот Martin » 10 Сеп 2018, 13:21

Промоция в момента в Темакс.
Прикачени файлове
Opera Snapshot_2018-09-10_132048_temax.bg.png
Opera Snapshot_2018-09-10_132048_temax.bg.png (112.79 KiB) Прегледано 444 пъти
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 959
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Джиброва ракия

Мнениеот ВескоВарна » 30 Сеп 2018, 13:21

С тия диви ябълки си взех беля на главата. Смелих 100кг за джибри с яромелка(15мин), стана толкова гъсто, че трябва да сложа поне още толкова вода за да не загори... сложих 50л с 15кг захар и ще сложа още 50 чиста при варенето. Средния екстракт беше 13% така че повечето ракия ще е от бялата захар ... няма да повторя!
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Джиброва ракия

Мнениеот Foreigner » 04 Окт 2018, 22:59

Веско, почти 1:1 ще ти бъде ракията - от плода и захарта - не е болка за умиране и очевидно не гониш количества. Според мен съотношението ти ябълки / захар (над 6:1) е много добро и ще си промениш мнението след дестилацията. Можеш да накълцаш 5-6 кила ябълки и да ги прибавиш преди да затвориш казана. После аериране (с помпичка за аквариум, примерно), малко глицерин (1 мл на литър ракия) или бяла захар (4-5 грама на литър) за омекотяване, малко търпение за отлежаване и градиране до 41 - 42 градуса и вероятно ще си много доволен. За по-голям рандеман и особено по-голямо втечняване на материал от плодове като ябълки, дюли и круши (всъщност за всички), можеше да добавиш и ензима "Депектил" от магазина на Виктор - определено помага! Не знам на какъв казан ще дестилираш, но гледай количеството добавена вода в джибрите да е само толкова, че да няма риск от загаряне. Прекаляването с вода носи само негативи. По-кротко с огъня, тънка струя на дестилата - аз така виждам нещата. Ако се включи в темата и Петьо Малчев, който май ти е и градски, успехът на калвадоса ще е гарантиран. Успех и от мен!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Предишна

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта