Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Модератор: Martin

Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот mayosha » 09 Ное 2017, 15:29

Кой знае, кой не знае... Фейл Ейла спечели конкурс за домашна бира организиран от пивоварна Ромбус. Сварената от тях бира се получи изключително добре, не само по мое мнение. По желание на колеги пивовари споделям рецептата в точния вид, който съм изпълнила за конкурса и впоследствие предоставила на пивоварната.

Fail Ale (Rhombus) 1.pdf
(25.36 KiB) 1483 пъти

Fail Ale (Rhombus) 2.pdf
(276.91 KiB) 1198 пъти

И от опит да ви кажа – рецептата далеч не е най-същественото за постигане на добър резултат. Поздравления за пивоварна Ромбус за изпълнението на Fail Ale, резултатът е наистина впечатляващ, евала! Също благодарности за предоставената възможност да присъствам на варка по моя рецепта в професионални условия :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот Yaskata » 09 Ное 2017, 16:48

Евала Мая!
И за победата и за чудната бира!
:clap:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот Текс » 10 Ное 2017, 16:27

Всички я пробвахме на софийската сбирка. Невероятна. Шампионска бира, все пак. :)

Интересно ми е смесването на дрождите. Кои ли са надделели? В случая двата щама са сравнително близки. Какво ли би се получило, ако се засее нещо с два съвсем различни вида?
Текс
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 11:23
Местоположение: Перник

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот Yaskata » 10 Ное 2017, 18:27

какво се постига с този температурен режим по време на ферментация??
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот mayosha » 11 Ное 2017, 12:36

@Текс: Не мисля, че едните или другите дрожди надделяват, по-скоро си работят паралелно.

@Yaskata: Хубава бира :D Исках сухото охмеляване да е на по-ниска температура и постепенно я свалих за колд краш. Може и да няма много смисъл, но не знаеш докато не пробваш...
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот Fikata » 11 Ное 2017, 13:07

Fail-a е лудница,та не знам как стоят нещата с правата за рецепта и производство масово.Но един приятел ме пита за анасоновия стаут на Мартин,за в бъдеще като свърши фейла по магазините и за него ще питат.Мая е споделила рецептата,та ние може в къщи да се опитаме да я повторим,но не пивоварите ги съжалявам искрено :D
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот gandy8 » 11 Ное 2017, 17:03

Много благодаря за споделената рецепта, бирата беше с уникален вкус и аромат, който се усещаше даже и след порядъчно изпитата
преди това (също така много добра ) бира...
gandy8
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 13 Яну 2016, 20:53

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот Fikata » 18 Дек 2017, 16:26

Пробвах рецептата,много добре се получи.пак браво на Мая страшен фейл и към Ромбус да я направят пак защото бая народ не се добраха до нея.и защо е на криво снимката не знам :)
Прикачени файлове
WP_20171217_16_08_45_Pro.jpg
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот koftyto » 06 Авг 2018, 14:38

Здравейте,

Мисля да опитам тази рецепта.
Имам 1-2 питания.
Ако променя количествата на малца така, че да стартирам с общо 4 кг малц, колко голямо влияние ще окаже на вкуса, ако грамажите на хмела останат същите?
Съответно:
Pale Ale Malt - 3,6 kg
Caramunich - 0,3 kg
Carared - 0,2 kg

хмел:
Somcoe @60 min - 10 гр.
Amarillo @ 10 min - 30 гр.
Somcoe @10 min - 10 гр.
Amarillo @ 0 min - 20 гр.
Somcoe @ 0 min - 30 гр.
Somcoe - 50 гр. dry hop.

Дрожди - Safale S-04 насипни 11гр.

Второто питане е тъй като не си намерих Amarillo с Cascade или Centennial е по-добре да го заменя?
Благодаря предварително!
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Fail Ale (Golden Rhombus 2017)

Мнениеот KpaTyH » 06 Авг 2018, 22:31

Мисля, че Каскейд. При повече малц и същият хмел, би трябвало да стане по-негорчива и по-малко ароматна
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта