New England IPA

Модератор: Martin

Re: New England IPA

Мнениеот Dr1nata » 30 Май 2017, 09:40

Martin написа:Сухо охмеляване
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, по време на ферментацията слагат се на 2-3тия ден след заквасване, махат се преди кегиране
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, в кега
Ако ще се бутилира, а няма да влиза в кег, втората порция хмел във вторичен ферментатор за 4 до 7 дни


Колко време престоява първата порция сухо? Маха ли се преди вторичния ферментатор или влиза и тя в него?
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 30 Май 2017, 10:33

Престояват от 4 до 7 дни.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот ultrashock » 04 Дек 2017, 16:16

Мисля събота да варя и съм поръчал материали за New England IPA, по тази рецепта с малко променен хмел и дрожди Nottingam.
Ето я самата рецепта:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... rifaybrew-
Всичко е ок, но е малко по-сложна рецепта и за този стил си иска и специфичен профил на водата. Ползвам софийска (надежденска) вода, която си е супер за пиене и за бирата е екстра, но нямам идея дали отговаря на профила, който някой беше публикувал тук във форума и дали нещо трябва да правя с нея.
Какво и кога да добавя във водата, за да я тунинговам?
Този дъбов френски чипс, който поръчах по време на озаряването ли се слага?
Нужен ли ми е Ирландски мъх, при положение, че бирата си е мътна?

С тая рецепта за момент се почувствах като пълен аматьор, тъй като досега профил на водата не съм гонил :)
Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 04 Дек 2017, 17:04

За Софийската вода някой от софийските колеги трябва да ти помогне, но може да ти трябва малко гипс и калциева сол.

Не ти трябва дъбов чипс за NEIPA. Това в рецептата Flaked Oats е овесени ядки обикновени.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот MadButcher » 05 Дек 2017, 09:20

За New England IPA бих използвал различни дрожди от дадените в рецептата Danstar - Nottingham Ale.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: New England IPA

Мнениеот ultrashock » 05 Дек 2017, 09:50

За дъбовия чипс - ясно, няма да го използвам, това са овесени ядки. Мартин маааалко ме подведе в едно ЛС и затова го поръчах, но няма проблем ще го използвам за нещо друго, не знам за коя рецепта ще се впише, но според мен за някой стаут или портер.
Дрождите - не съм ги променил в рецептата, но в магазина не е имало Nottingham и съм поръчал Lalemand BRY-97. Оправих и рецептата!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: New England IPA

Мнениеот Ico » 23 Дек 2017, 01:10

При толкова "Съмит" в късното охмеляване дали няма да има лучево-чеснови нотки във вкуса? Интересно ще е защото всички западни форуми препоръчват "Съмит" само за вгорчаване, в противен случай споделят за лучен вкус на бирата. От друга страна съм пил една от най-добрите IPA, която беше варена само със "Съмит".
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: New England IPA

Мнениеот MadButcher » 27 Дек 2017, 14:18

Въобще не е много Съмита тук. Аз даже бих удвоил. Любим ми е. Чудесно допълва Цитра например.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: New England IPA

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Яну 2018, 11:11

Колега, къде видя Summit в късното охмеляване?
Единственият Summit в тази рецепта е за вгорчаване - 60 минути...
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: New England IPA

Мнениеот Ico » 03 Яну 2018, 23:05

Ако не бъркам рецептата, пише че има "Съмит" в първото и второто сухо охмеляване, затова ми стана интересно.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта