Аериране

Модератор: Martin

Аериране

Мнениеот dog123 » 22 Фев 2015, 20:54

Много моля, колегите които имат опит да споделят с мен, нас, неуките, как защо къде кога аерират, подхранват с кислород , изобщо по темата няма нито една тема. Благодаря ви!
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Аериране

Мнениеот victoryvt » 23 Фев 2015, 10:15

То за имане - има , но не е във верния раздел.
Начини - от най-лесните към най-трудните за реализация :

1. Вливане от високо с разплискване.
2. Друсане на целия ферментор (ако е 20л. добре, но за повече ще е трудно)
3. Помпичка за въздух за аквариум (трябва да се смени разпръсквача, който е от пемза и се разтваря след време - има други такива от пластмаса). За предпочитане е да се вземат мерки за дезинфекция на въздуха - да се увие около помпата дунапрен, намокрен с дезинфектант или да се прекара нагнетеният въздух през воден филтър - бутилка с дезинфектант, през капачката на която влизат две тръбички - една дълга до дъното за входящия въздух, една къса - за изходящия, който излиза и заминава да аерира бирената мъст.
4. Бутилка с кислород (опасен вариант, отделно че е и доста скъп)

Аз ползвх помпичката без дезинфекция, но в момента съм малко параноичен спрямо бактериите и предпочитам вливането с разплискване.
Замислил съм и пълно затваряне на процеса след варенето - от крана за източване на казана - проточен охладител, помпа, аератор с дезинфекция и директно в бидона, който предварително е дезинфекциран при полузатворен капак, а може и през дупка в капака.
Засега мога да отчета че повече проблеми съм си създал с аерирането, отколкото съм решил с него :)
Тъй че докато можеш да вдигаш ферментатора с една ръка - по-добре друсай !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Аериране

Мнениеот vsd » 23 Фев 2015, 12:36

Аериране според мен е доста пресилена тема в целия нет, а много хора в чужибна се престарават яко с нея. Чел съм чужди теми за хора препоръчващи половин час аериране с бутилка за кислород, което си е направо безумие за мен.
Пускам едно изречение от спецификациите на Нотингам дрождите:
It is unnecessary to aerate wort - Не е необходимо да аерирате мъстта

От много време насам не аерирам освен много леко разплискване при прехвърлянето на мъстта във ферментора и проблеми нямам.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Аериране

Мнениеот Yaskata » 23 Фев 2015, 13:27

Как може да се дезинфекцира помпичката за въздух? освен да я завия с хирургическа мака за лице, друго не ми хрумва
и наистина, колко време трябва да бълбука
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Аериране

Мнениеот cervesa » 23 Фев 2015, 13:46

Поддържам мнението на Влади (vsd).За малки домашни варки, едно раздрусване за 2/3 мин. на дамаджана е достатъчно.
Аерирането е важно при лагерните дрожди,но при тях всичко е по много :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Аериране

Мнениеот alvinator » 24 Фев 2015, 00:09

Яд ме е, че не мога да намеря едно сравнително изследване онлайн - ефективност на различните методи за аериране.
По спомен - разклащането/разплискването (ако обема на варката го позволява) за около минута е предостатъчно и с неговата ефективност може да се конкурира само няколкоминутно впръскване на чист кислород от бутилка.
Пък и малко фитнес :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Аериране

Мнениеот victoryvt » 24 Фев 2015, 09:04

Има такова изследване и е точно в поредността, по която съм ги описал.
И все пак - за колеги с по 5-6 варки не мисля че аерирането точно ще е решаващо за поредната бира.
По-добре да се наблегне на прецизност при озахаряването (мерене на пеха и ползване на млечна киселина, както и предварителна подготовка на пивоварната вода - омекотяване, преваряване, добавка ако е нужно на соли и т.н.), промиването, варенето, точното дозиране на хмела (горчива и ароматична порция - стилове бири - сортове хмел), поддържане на температура на ферментация, стартер или добро засяване, пълнене на бутилките без допускане на разпенване и от там окисление, добро размесване и дозиране на захарите за газировка (ползване на пивна мъст или малцов екстракт вместо проста захар) , прецизно пълнене на бутилките (нито малко, нито препълване), подходящи дрожди за газировката, отлежаване на студено за формиране на бирата и т.н. и т.н.
Дори и при самото тестване на готовата бира има тънкости - температура на поднасяне (съобразно стила), подходяща за стила чаша, начин на наливане в чашата (лагери - ейлове - вайцени) и не на последно място - запознаване с ароматите и вкусовете в бирата - както типични, така и нежелани.
За да може домашният пивовар сам да си отовори на въпроса кое не е наред в бирата му и за следващия път да отстрани причината.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Аериране

Мнениеот Pando27 » 24 Апр 2017, 12:55

Здравейте!

Аз от своят скромен опит установих ,че в процеса на залагане на материала във ферментатора и разтърсването му за да активирам дрождите по-добро нема. :D

Всъщност не съм и опитвал друго да правя по темата с аерацията ,но се притеснявам ,че ако влезе прекалено много въздух в материяла може да обърка нещо при ферментацията - я вкус,я цвят или да се съсипе нещо.
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: Аериране

Мнениеот G.Andonov » 02 Май 2018, 11:42

Да споделя и моето средство за аериране:
Това е метален филтър, който е предвиден да е на засмукващия край на маркуча, за да не засмукма утайки. Но аз съм го сложил на изхода към ферментатора.
Така пивната мъст се "разбива" като през душ и евентуално се аерира по-добре. :-) ... Пък и улавя засмуканите утайки.
Air-1.jpg

Air-2.jpg
Аватар
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: Аериране

Мнениеот ALL_ON » 02 Май 2018, 11:51

Чудесно решение. Имам само един въпрос, не се ли запушва лесно?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Следваща

Назад към Аериране на пивната мъст преди ферментацията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron