моята първа успешна weizen бира

Модератор: Martin

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот Martin » 21 Сеп 2016, 22:13

Последен съвет. Мери захарността, че с толкова малц поне 12л трябва да изкараш. Да не стане много силна, че ще накъртя.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот StevenEvil » 18 Май 2018, 12:02

Здравейте и аз варих доста сполучлив Вайс (даже 2 варки) по рецепта от книжката. Единствената промяна, която направих е, че замених Pale малца с Пилзен. Съотношението с пшеничния е 50/50.

От вкусът на бирата съм много доволен и единствената ми претенция за сега е цветът. Бирата е почти бяла, а вайсовете които съм пил имат малко по-тъмен цвят от това.

Бихте ли посъветвали как може да се промени съставът на малцовете за да се добави малко цвят? Благодаря :)
Последна промяна StevenEvil на 18 Май 2018, 13:55, променена общо 1 път
Аватар
StevenEvil
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 01 Фев 2018, 18:23

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот MadButcher » 18 Май 2018, 12:42

Пилзен пак би трябвало да ти даде някакъв златист цвят дори съотношенвие и 50/50 да е с пшеничения. Сложи другия път някакъв карамелен малц, само че не знам колко е по-стила на тия вайсове. Ползвай някакъв калкулатор, който ти изчислява SRM.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот Bones » 18 Май 2018, 12:55

Аз пък тъкмо се бях засилил да питам тествалите дали има някаква осезаема разлика между пшеничната с Пейл и Пилзен. Досега съм правил само с Пейл и не виждам почти никаква разлика от моето и това в магазина. За тъмната пшеница, хептен.

Гледам, че и други си варят, та да сверя часовника....
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: моята първа успешна weizen бира

Мнениеот ALL_ON » 18 Май 2018, 13:38

За вайцен съм се спрял на следната пропорция пилзнер и пшеница поравно и на 6 кг. +200 гр. маланоиден! Дава лек цвят, дава и една типична сладост, която наподобява декокция.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Предишна

Назад към Пшенични бири (Вайцен, Виит ..)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron