На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Модератор: Martin

На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот ALL_ON » 25 Юли 2016, 09:23

Здравейте! В събота 23.07.2016г. бях поканен от Тодор (5th-hokage) да му помогна да сварим поредната му бира. Мястото бе Панчарево, всичко бе осигурено от домакина, от мен се искаше само да помагам, но реших и да снимам и да пиша :D Та стига разводняване, сега по същество.
Рецептата:
Малц:
11 кг, Гръцки Пейл Ейл
0,5 кг. Мюних 1
0,5 кг. Мюних 2
0,1 кг. Карафа 3
Вода за озахаряване 32-35 литра, вода за промиване 40-45 литра;
Озахаряване в казан с "фалшиво дъно", загряване с газов котлон тип "Колос". Корекция на Ph-то с добавяне на 3-4 мл. Млечна киселина. Смесване на 66-68 гр. и поддържане на тази температура за около 50-55 минути и доста бъркане (още след това излезе йодната проба), загряване до 72 гр. и задържане още 10-тина минутки, след което маш аут на 78 гр.
Промиване в два лаутертюна (голям и малък), с вода на 78-80 гр. Преди промиване с рефрактометър измерихме близо 23 Плато. Самото промиване отне около час и 15 минути, като спряхме да промиваме на 2-3 Плато (то и водата свърши). Мъст преди варенето около 60 литра на 12-13 Плато.
Варене 80 минути, 60 минути преди края на варенето добавяне на 50 гр. хмел Нъгет на пелети и 20 гр. хмел Каскейд на листа; 30 минути преди края на варенето 70 гр. Каскейт на листа и 10 минути преди края още 70 гр. Каскейт на листа. Доста бурно вреше и се загуби около 13-15 литра течност.
Охлаждането отне 1 час до 22-25 гр. с две серпентини, свързани заедно с тройник и вода от кладенец. Белтъците се пресякоха добре и застанаха на големи парцали. Финалното прецеждане мина спокойно и сравнително бързо. В крайна сметка във ферментатора влязоха 45-47 литра на 15 Плато. Заквасихме с дрожди US-05, 20 гр., които бяха смесени с отделена след озахаряването мъст и оставени на магнитна бъркалка да се развиват. По някое време им сложихме и малко захар, че бяха поизяли храната която имаха. ИБУ-то не сме го изчислявали, но опитахме малко мъст, като по общо мнение е поне 50. Цвета на бирата е кехлибарен амбър, аромата е много добър. Смятам, че ще се получи една добра бира. Ферментатора е поставен на постоянна температура от 20-21 гр. Началото, поставихме в 09.00 часа и в 16.15 приключихме с всичко. Толкова с писането, сега малко снимков материал :)
Прикачени файлове
13844309_1110458022323809_1352336029_o.jpg
Казана преди началото
13840655_1110458025657142_738690504_o.jpg
Фалшивото дъно на казана
13838042_1110458058990472_1683208_o.jpg
Кашата се получи много добре
13835516_1110458085657136_1316650555_o.jpg
Пособията за промиване
13843369_1110458092323802_1934833339_o.jpg
Големият съд за промиване
13833572_1110458135657131_947012374_o.jpg
Чакаме да заври
13835645_1110458175657127_542336299_o.jpg
Бурно варене
13838024_1110458198990458_1859499197_o.jpg
Добавяне на последната порция ароматен хмел
13835594_1110458185657126_904540173_o.jpg
Серпентините, ползвани за охлаждането
13835675_1110458232323788_459287824_o.jpg
Дрождите, вече доста развити
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 515
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот ALL_ON » 25 Юли 2016, 09:25

Не стигна да сложа и последната снимка, а и забравих една на добрата йодна проба :lol:
Прикачени файлове
13836042_1110458072323804_1642779921_o.jpg
Йодна проба - перфектна
13838275_1110458242323787_411078133_o.jpg
Ферментаторът, вече зареден
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 515
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот Delikatesi.es » 25 Юли 2016, 13:27

Много добре сте се организирали. Браво.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 42
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот Foreigner » 25 Юли 2016, 16:01

Ама може ли една снимка на пивоварите с халби в ръце да не сложите. В тия жеги надали сте поддържали форма с кафета...
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 247
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот mirix » 25 Юли 2016, 16:02

Лъчо сигурно е забранено да се пие по време на работа.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 852
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот ALL_ON » 25 Юли 2016, 16:43

Пихме, но малко, а Тошко - още по-малко, че беше с колата :) Както се казва, ние пием по малко, но редовно ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 515
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот asenr » 25 Юли 2016, 17:44

Добре е, когато има и репортер по време на варката :) Че аз все се каня да снимам, ама като се заиграя и хич не ми е до снимане :mrgreen:
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот ALL_ON » 07 Авг 2016, 13:20

Резултатът: Само след една вечер в хладилника, бирата е наистина много добра - бистра, плътна, ароматна, горчивината се усеща много добре (поне 50 IBU), газировката е на перфектно ниво (газирана с добавена захар 6-7 гр. на литър), пяната е фина и остава по чашата. Определено е силна, след само една бира усещаш, че започва да ти става весело и отпуснато :lol: Като крайна плътност преди бутилиране, Тошко сподели, че е измерил 3,3 Плато, което с добавената захар за газировка дава 6,5-6,6% ABV! Определено бирата има потенциал и при отлежаване има на къде да се подобрява. Лошото е, че поне при мен може да не отлежи достатъчно :roll:
Прикачени файлове
13978110_1120116234691321_1443027258_o.jpg
APA по Панчаревски!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 515
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: На гости на приятел или как сварихме един Ейл

Мнениеот 5th-hokage » 07 Авг 2016, 20:31

:) аз още не съм я опитал даже - има един кег който е надут и си чака реда а 10-тината пвц бутилки са за общо пиене като се видим.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 344
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта