Страница 1 от 1

White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 09:48
от ALL_ON
Бялата ИПА, която направихме с Пламен, спечелила 3-то място на "Златен Ромбус" 2018г.

Малц, общо - 15kg:
- Български Пилзнер - 7kg
- Пшеничен малц на Бест малт Германия - 3kg
- Немалцувани пшенични ядки- 4kg
- Овесени ядки - 1kg

Вода за озахаряване - 45л
Вода за промиване - 55л

Озахаряване: Загряхме до 40 гр. водата и размесихме малца и немалцуваните съставки, температурата падна на 37-38 гр. С много бъркане и плавно вдигане на температурата направихме следните паузи:
-53*C/40min
-66*C/45min
-72*C/15min
-78*С/Маш аут
Йодна проба - перфектна.
Пеха на майша - корегирано до 5.3
Количество след промиването - 77л
Плътност - 12.5Р
Екстрактивност - 64%

Варене - 100мин

Хмел и други добавки по следната схема:
- Nugget 9.8% - 100gr/65min
- Chinook 7.5% - 100gr/40min
- Citra 13.2% - 50gr/5min
- Ирландски мъх/15min
- Портокалови корички - 30 сравнително дребни портокала, обелени и накъсани техните кори/10min
- Coriander- 30gr/10min
ИБУ - 71

Количество след варене - 64л
OG - 14.6P(1.059SG)

Дрожди - Mangrove Jack Belgian Wit M21, двустъпален стартер, подготвен няколко дни по-рано.
Ферментация - "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан.
Сухо охмеляване за 5 дни:
- Amarillo - 100gr
- Mosaic - 100gr
- Azacca - 100gr
Газиране със захар 7 гр. на литър.

Re: White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 12:23
от MadButcher
Така като ги давате тия рецепти в килограми на малца, а не в проценти малко се обезсмисля цялото упражнение и не и в никаква помощ за новаците. Ако реша да направя варка с общо количество на малца 5кг. например трябва да си изчислявам сам количествата, така че все едно си правя рецептата наново.

Re: White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 13:39
от ALL_ON
MadButcher написа:Така като ги давате тия рецепти в килограми на малца, а не в проценти малко се обезсмисля цялото упражнение и не и в никаква помощ за новаците. Ако реша да направя варка с общо количество на малца 5кг. например трябва да си изчислявам сам количествата, така че все едно си правя рецептата наново.

Ами да, ще се наложи да я преизчислиш според твоята варка. Не смятам, че е сложно или трудно за всеки човек да го направи това, поради този факт съм я копирал както е била при нас рецептата :)

Re: White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 14:22
от LivingInChaos
За 5кг делиш на 3. Една идея по-лесно отколкото смятане на проценти. Как се вика мащабно намаляваш и готово. Рецептата е поднесена толкова разбираемо и детайлно с корекции по вода и PH, че не виждам никаква пречка да се повтори, освен естествено да откриеш 5 туби пернишка вода!

Re: White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 15:52
от MadButcher
Е за 6.5 кг. на колко деля? :D Питам за един приятел, не че ще тръгна да я правя!

Re: White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 18 Май 2018, 16:18
от Bones
MadButcher написа:Е за 6.5 кг. на колко деля? :D Питам за един приятел, не че ще тръгна да я правя!


На 2,29. Казвам заради спама, не за нещо друго.

Re: White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 20 Май 2018, 20:47
от dr_slavov
Най-лесния и точен вариант е: Въвеждаш рецептата както е дадена в някой калкулатор. Например: https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... calculator . Всички имат опция “SCALE”. Там задаваш количеството което искаш да имаш във ферментора и си готов. Всички съставки се преизчисляват за това количество.

Re: White Walker IPA

МнениеПубликувано на: 22 Май 2018, 06:15
от petiomalchev
ALL_ON написа:Ферментация - Тъй като, който е опитвал да ферментира една и съща пивна мъст в различни ферментатори, като раздели дрождите и вложените след това хмелове за сухо охмеляване е установил, че въпреки привидно еднаквите условия се получават на практика различни бири, решихме да направим "полуотворена" ферментация в неръждаема тенджера 100 литра, като отгоре има единствено капак, който не е затворен херметически и няма воден клапан.

Както е споделил ALL_ON в пълното описание на тази рецепта, се разбира че точно повтаряне на рецептата е невъзможно така че 100-200 гр. зърно нагоре надолу не биха оказали влияние.