Варка №20
Star Anise Stout
Малц:
6.0 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
0.4 кг. CARAAROMA® Карамелен малц
0.7 кг. CARAFA® Special Type 2 (Тъмен печен малц тип 2) Вайерман Германи
0.4 кг. Печен ечемик
0.5 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц
Вода - чешмянка 57л.
Хмел:
30 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
6 звездички анасон 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 76С и за повишаване на температурата вряла.
70 мин. 68С
76С край
Във водата за промиване сложих сок от четири лимона.
Промиване с вода 78С до 47л. пивна мъст.
Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 47л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 43л.
След края на варенето добавих 4л. трапезна вода
IBU 14%
Дрожди:
11 гр. Nottingham Ale , насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка тръстикова захар.
Заложени във ферментатора 45л.
Плътрност 11%
Ферментация 7 дни. 8 литра бутилирах след приключване ферментацията останалото количество откалих за 7 дни.
Крайна плътност 2%