Бохемиан Пилзнер Лагер !

Модератор: Martin

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 16 Яну 2014, 10:49

За амеба - не си ме разбрал правилно.
Бистра става като взема проба в чаша и я държа поне ден.
В бидона не е бистра.
Освен това аз преди повишаването на температурата разбърквам няколко пъти всичко да се вдигне малко от утайката с дрождите.
Самото разбъркване активизира ферментацията. Добавих накрая и малко фосфат композе - минерали. Но съвсем малко - 2-3 гр. / 100л. бира.
В момента имам показание 2.5% екстракт при 19гр. температура. Даже това беше от вчера, днес още не съм мерил.
Смятам че затоплянето не трябва да започва преди 3% Плато, тъй като ще се появят ейлови нотки във вкуса.
В момента вкуса е перфектен като за лагер. Усеща се горчивината на хмела, аромата му, диацетила аз поне не го усещам.
Сероводород няма, ДМС-а не го знам как мирише.
Истинското избистряне ще го чакам чак след седмица.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот ameba13 » 16 Яну 2014, 18:37

ами поздравления ! :)
ще очакваме да споделиш крайния резултат /може и наливно да го споделиш, ако има среща тия месеци/ ;)
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 16 Яну 2014, 18:57

Днес следобеда я преместих в бидон за отлежаване - екстрактта не беше мръднал - 2.5, даже малко към 3 клони, но е под 3.
Няма лоши миризми, пеха 4.5 (покачило се е уж, или е заради по-топлата течност)
Околна температура в гаража - 8.8гр.
дано падне поне до 5-6, ама кой знае.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот cervesa » 16 Яну 2014, 20:04

Имам въпрос към Виктор и амеба-та,който да е в помощ на всички фенове на лагерното пиво домашни пивовари:

-правите ли "бърз тест"за установяване на крайната степен на ферментация?(той е критерии в кой момент, трябва да се премести в лагерните танкове бирата)

-покачването на киселинността след финиширане на ферментацията,не е ли показател за започнала автолиза на дрождите?

В най-скоро време трябва да обявим и първа среща за тази година,т.е. да опитаме лагера на Виктор, а и на други членове(които са си платили членския внос:)

Наздраве! (Да си изкупя спама с преводите:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 17 Яну 2014, 10:06

Покачва се пехато, киселинноста намалява. Това е относно автолизата на дрождите. Твоя приятел бай Кунце го твърди :)
Аз затова и вчера я махнах от утайката.
Тест не съм правил , но ако кажеш - веднага правя.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот cervesa » 17 Яну 2014, 16:25

Приемам корекцията:) Грешка на изразяването (на две бири).
Теста се прави когато се влагат дрождите в пивната мъст :D
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 16 Фев 2014, 15:16

pilzner-lager.jpg


Вече я пием и то с голям кеф!
Супер бира стана.
Жалко че вече няма да има студ да направя още една такава.
Светла, пивка,прозрачна без да съм я бистрил с нещо.
Пяна хубава , пухкава и много дълго време се задържа.
А Жатецът направо кърти.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот ameba13 » 16 Фев 2014, 21:28

всичко е добре когато завършва добре ! ;)
Наздраве!
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 28 Фев 2014, 20:55

С новата варилна система врътнах пак долу горе същото, макар че с хмела вече се различава :

1. БГ малц - 19 кг.
2. Карапилс - 3кг.
------------------------
общо 22кг.
кисел не съм ползвал, по време на озахаряването добавих 50мл. млечна киселина
Не съм обработвал и водата, защото нямаше време.

Относно заквасването - бях си събрал от предишната ферментация (по-точно от отлежаването) около 150-200мл. гъста дрождева суспензия. С нея направих следното :
1. Първа степен на стартера : 150мл. суспензия от дрожди + 50гр. сух малцов екстракт + 450мл. вода.
2. След час и нещо - беше шупнал много, добавих още 100гр. сух малцов екстракт и 1л. вода.
3. Втора степен на стартера - на сутринта (12 часа след точка 2.) добавих още 200гр. захар + 2л. вода + чаена лъж. фосфат композе.
Ферментацията на стартера се разви бурно и на около 15гр.
4. Трета степен - След още около 30 часа вече беше готова варката и от нея взех около 8л охладена и охмелена мъст. и я добавих в стартера. Останалата готова пивна мъст престоя в казана около 15 часа, след което я прехвърлих в бидона за ферментация и веднага я саквасих с 10-те литра стартер.

Ферментацията в бидона тръгна видимо още вечерта, а в момента върви с нормален темп (4 денонощия след заквасването) при температура 11гр в бидона и малко под 9 околна. Бидонът е завит с минерална вата.
В момента от 14% начален екстракт имам около 7.5% текущ, пеха 4.4 и никакви странични миризми.
На седмия ден ако екстрактът е слязал до поне 4-4.5 ще стоплям за диацетилната пауза и след това махам изолацията и на 14-тия ден местя за лагеруване.
За съжаление под 8 гр. температури не се очакват в гаража, но колкото - толкова.
Следващите бири ще са с горна ферментация.

Варката протече нормално, извадих около 100л с екстракт 14 и малко % , хмелът за вгорчаване беше Цитра - 80гр., а за аромат Сладек 100гр.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Фев 2014, 21:32

Поздравления Вкторе!
Този многостепенен стартер е размножил добре дрождите.
Всичко наред ли е с новата система?
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

ПредишнаСледваща

Назад към Лагери (долна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта