Бохемиан Пилзнер Лагер !

Модератор: Martin

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот cervesa » 28 Фев 2014, 22:02

Лагерувам лагер в хладилна камера:)На ишлеме!30% от отлежаващото! Температура -2 до 5*С.
Гответе и Марцен/Октоберфест.Има два конкурса в този стил!

Prost!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Фев 2014, 23:34

Добре де, ще се похваля в темата на Виктор.

Сготвих го аз мерцена, защото при мене е по-топъл климата и исках да използвам застудяването за ферментация.
След няколко дни ще го местя да отлежава в хладилник. Ама го бутилирах преди отлежаване и сега ще е с доста дрождева утайка.
Четох, четох и тази техника ми допадна повече отколкото първо отлежаване и после газиране в битилките. Бутилките лесно ще ги събера из хладилниците вкъщи и ще отлежават на температура под 4°C. Ще видим колко ще се уплътни утайката.
Ето и малко повече информация:
Изферментирах го на 11 - 12°C за около 2 седмици от начална плътност 1,054. Направих теста с ускорена ферментация, за да видя колко ще е крайната плътност и бутилирах при остатъчна захарност 1,019. Крайната очаквана беше 1,016. По сметките на калкулатора тези остатъчни захари трябва да направят газировката достатъчна при температура на бутилиране 12°C.
...засега толкова, че перито съм го нааправил силно и ме омота. :roll:

Zum Wohl sehr geehrte Brauer!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот mirix » 03 Мар 2014, 00:38

бай Темелко за да не ти пречат тези 30% в камерата , аз предлагам унищожаване на 15% от тях :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 03 Мар 2014, 00:59

Новата система цепи мрака.
Но , в края на краищата бирата не става хубава заради системите, а заради майсторлъка на пивоваря.
И с Браумайстер и с проста тенджера - ако знаеш какво и как да направиш - ще направиш хубава бира.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот daniel.trifonov » 03 Мар 2014, 13:09

Еее, да. Браумайстера е мързеливата работа. Пък друго си е удоволствието да обикаляш около 3 казана, 3 горелки. Да следиш температури и т.н.
Майсторлък наистина е най-правилната дума.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 06 Мар 2014, 10:56

Да доложа развитието на последния лагер.

10 дена след заквасването сме в процес - диацетилна пауза (за два дена температурата във ферментатора е около 19гр.)
Екстрактът е паднал от 14% Плато начален на 2.5% . Което ме изненадва, но е истина.
Мерих и с голям захаромер и с рефрактомер по таблица :

refractomer-proof.jpg


Както е видно от картинката - рефрактомерът показва 7% Брикс , вписваме в таблицата горе - начален екстракт 14% и в дясно излиза реалната текуща стойност - 2.5%

Захаромерът ми също отчете точно 2.5%.

(температурна корекция сега няма защото вадя материал с темп. 19гр.)

Следва лагеруване за седмица в друг бидон и после пълнене в кегове, където ще си долагерува.
За съжаление темп. в гаража вече е около 9 гр. и няма да падне, но ... колкото - толкова.
Следващите лагери догодина през зимата.
На вкус и аромат биричката е прекрасна, няма странични вкусове, усеща се леко цитрово от цитрата, но и сладека вкарва типичен чешки вкус и мирис.
Пехато - кове точно 4.5
Мислех че ще е по-ниско, но не би.
Все пак водата беше необработвана , а само 50мл. млечна киселина не са достатъчни освен по време на майша (пеха тогава 5.2-5.1 - на което се и дължи по-голямото извлечено количество екстракт)
22кг. малц -> 105л. мъст с 14% екстракт е : 67% практическа екстрактивност (от 79-80 теоретична максимална)
Освен това в изхвърлените мокри трици имаме още екстракт (в случая - 20-30л при 2% захарност са около 0.5кг екстракт)

Алкохолът ще е : (14-2.5)*0.54=6.2%
Доста ... :D
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот cervesa » 06 Мар 2014, 15:17

Напомням само:
от cervesa » 28 Фев 2014, 22:02

Лагерувам лагер в хладилна камера:)На ишлеме!30% от отлежаващото! Температура -2 до 5*С.
Гответе и Марцен/Октоберфест.Има два конкурса в този стил!

Prost
:twisted:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот mirix » 06 Мар 2014, 21:46

Аз като бохем мога да прасна 1кег с теб за вечеръа -_-
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот rajev » 29 Окт 2014, 08:17

Викторе ако не си забравил може ли да споделиш каква вода купи от магазина за пилс-а??????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Бохемиан Пилзнер Лагер !

Мнениеот victoryvt » 29 Окт 2014, 09:35

Някаква евтина с розова капачка - което показва че става за кърмачета.
Мисля че беше на цена под 2 лв. за 10л.
и изрично пише на етикета - с ниска минерализация, от обратна осмоза.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Лагери (долна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта