New England IPA

Модератор: Martin

Re: New England IPA

Мнениеот Dr1nata » 30 Май 2017, 09:40

Martin написа:Сухо охмеляване
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, по време на ферментацията слагат се на 2-3тия ден след заквасване, махат се преди кегиране
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, в кега
Ако ще се бутилира, а няма да влиза в кег, втората порция хмел във вторичен ферментатор за 4 до 7 дни


Колко време престоява първата порция сухо? Маха ли се преди вторичния ферментатор или влиза и тя в него?
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 85
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 30 Май 2017, 10:33

Престояват от 4 до 7 дни.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 812
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот ultrashock » 04 Дек 2017, 16:16

Мисля събота да варя и съм поръчал материали за New England IPA, по тази рецепта с малко променен хмел и дрожди Nottingam.
Ето я самата рецепта:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... rifaybrew-
Всичко е ок, но е малко по-сложна рецепта и за този стил си иска и специфичен профил на водата. Ползвам софийска (надежденска) вода, която си е супер за пиене и за бирата е екстра, но нямам идея дали отговаря на профила, който някой беше публикувал тук във форума и дали нещо трябва да правя с нея.
Какво и кога да добавя във водата, за да я тунинговам?
Този дъбов френски чипс, който поръчах по време на озаряването ли се слага?
Нужен ли ми е Ирландски мъх, при положение, че бирата си е мътна?

С тая рецепта за момент се почувствах като пълен аматьор, тъй като досега профил на водата не съм гонил :)
Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 335
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: New England IPA

Мнениеот Martin » 04 Дек 2017, 17:04

За Софийската вода някой от софийските колеги трябва да ти помогне, но може да ти трябва малко гипс и калциева сол.

Не ти трябва дъбов чипс за NEIPA. Това в рецептата Flaked Oats е овесени ядки обикновени.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 812
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: New England IPA

Мнениеот MadButcher » 05 Дек 2017, 09:20

За New England IPA бих използвал различни дрожди от дадените в рецептата Danstar - Nottingham Ale.
Аватар
MadButcher
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: New England IPA

Мнениеот ultrashock » 05 Дек 2017, 09:50

За дъбовия чипс - ясно, няма да го използвам, това са овесени ядки. Мартин маааалко ме подведе в едно ЛС и затова го поръчах, но няма проблем ще го използвам за нещо друго, не знам за коя рецепта ще се впише, но според мен за някой стаут или портер.
Дрождите - не съм ги променил в рецептата, но в магазина не е имало Nottingham и съм поръчал Lalemand BRY-97. Оправих и рецептата!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 335
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron