Вино 2015

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: Вино 2015

Мнениеот victoryvt » 13 Мар 2016, 16:29

Да, вдигнало е утйката при пренасянето.
Сега ще трябва да почакате докато се утаи наново.
Или да бистрите с бентонит.
Грешката е че е оставено върху утайката, трябвало е да го преточите (откалите) поне веднъж.
Ако няма дефекти във вкуса и ако е достатъчно алкохолно няма да се развали.
Но иска студ за избистряне, а то вече студ не се очаква от природата.
За тест може да направите следното - напълнете една ПВЦ бутилка и я сложете права във фризер или в краен случай в хладилника. Ако е във фризер не я чакайте да замръзне, а само да заскрежаса леко и я местете в хладилника. След ден, или няколко дена - ще падне хубава утайка и виното над нея ще е бистро.
Същото ще стане и с бидона, но по-бавно.
Ако ще го пиете сега - недейте сулфитира, ако ще го чакате повече - сулфитирайте леко с половин доза КМБС или серниста киселина след откаляването и бутилирайте в някакви бутилки за бърза консумация.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1995
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Вино 2015

Мнениеот rajev » 13 Мар 2016, 18:54

Sледващия сезон си откалете виното сложете си му серниста киселина дръжте го на студено и съдовете да са пълни до горе.След като го откаля го държа в туби Аз една 11 литрова туба е преливам в 3 или 2 литрови шишета ,изпивам едната тройка после другата и така идва ред на следващата туба и т.н.т
Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 363
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Предишна

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта