Вино 2014

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Вино 2014

Мнениеот daniel.trifonov » 10 Окт 2014, 10:59

Тази година заради многото и кофти дъждове в доста сухо и тихо в нашата винена секция. Използвам случая малко да я раздвижа пък и да си каза какви съм ги започнал.

Материалът (100кг) е Семийон и Мерло в съотношение около 60/40. Състоянието на Мерлото е перфектно, но Семийона имаше и разкъсани зърна, че беше бран в чували 3 дни по-рано. Все пак не миришеше на ферментирало.
Смляхме го с голямата машина, която отделя чепките, направо на лозовия масив.
Захарност 24.5°Bx или OG=1.103
Сулфитирането 1час след смилането с 14г КМБС и добро разбъркване.

--= Подготовка на стартер =--
10г Zymaflore RX60 рехидратирани в 500мл преварена и охладена до 35°C вода. 10 мин след посипването всичките се бяха разтворили и влях захарен сироп от 1с.л. кафява захар кипната в малко вода и охладена + съвсем малко количество ДАФ с добро разбъркване за аериране.
Надигна се малка шапка, а до тогава вече бяха минали 2 часа от сулфитирането на гроздовата каша и сложих в мини стартера няколко лъжици гроздова каша, че да има минерали за животните.
След още час мини стартерът вече беше направил дебела шапка, влях го в около 2л аерирана винена мъст.

--= Подготовка на винената мъст =--
На втория час от сулфитирането добавих пектолитичен ензим Lafase Fruit в количество 3г на 100кг гроздова каша.
След 12ч влях стартера в около 55кг винена мъст, без да разбърквам. След още 12 часа ще прехвърля от ферментиращата мъст в непосятата, за да тръгне и там ферментацията. Това не знам дали е добра практика, но се получи малка издънка със съдовете и нямаше как да посея в цялото количество мъст. Останалата е в 4бр. 10 литрови туби.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Вино 2014

Мнениеот victoryvt » 10 Окт 2014, 12:23

Предател !
:D
Шегувам се.
Използваш Лафорт, а ....
Аз залагам на Мартен Виалат - дрожди, ензими и т.н.
Има ги в магазина в секцията Материали за вино и алкохол.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1995
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Вино 2014

Мнениеот daniel.trifonov » 10 Окт 2014, 12:37

Гледах аз, но малтолактичните бактерии бяха изчерпани :doh: и за да не плащам две отделни доставки взех всичко от едно и също място място.

11.10.14, @10ч - SG 1.092
Прехвърлена мъст и във втория съд, след което разбъркване на кашата в двата съда.

@14ч ферментацията върви добре и в двата съда. Няма странни миризми. Екстракцията на цвят започва да се увеличава.

Тук е документа с описанието на ферментацията: Вино 2014.
Вече младото вино (около 65 литра) е отделено от джибрите при около 2,8°Bx и 22,8°C и са посяти ябълчно-млечно киселите бактерии. Видимо ферментацията си продължава нормално.

На джибрите е добавен захарен сироп от 60л вода и 15кг захар + ~10г ДАФ. Ферментацията им тече бурно. Идеята е подготовка за джиброва ракия.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Вино 2014

Мнениеот rajev » 22 Окт 2014, 06:55

Здравейте колеги и от мен .Поздрави на колегата Трифинив ,че си намерил грозде на 24% захарност.Моето даде едва едва 21,5 изнасилени градуса.
Материала 200кг мерло ,мислих да взимам и мавруд ама качеството и захарноста ме отказаха та ази година си останах с 100литра вино вече готово избистрено и откалено .Въпреки че гроздето беше малко КОФТИ имаше кал по чепките и тук там малко развалено, виното стана добре.Не съм използвал никакви дрожди и други консумативи освен серниста киселина.А сега докато има вино е време да се правят лагери таман докато свърши виното ще има хубави и отлежали бири за пиене.След падането на температурите аз започвам с един раух и после един пилзен.
Поздрави на всички и наздраве.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 363
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Вино 2014

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Окт 2014, 15:14

Рано му е на виното още. Сега тече тихата ферментация заедно с ябълчно-млечнокиселата. След 20-30 дни трябва да е приключила, после трябва студ да падне винения камък и чак тогава може да се пие. :naughty:
Е, не пречи и по-рано да се пробва някой и друг литър, но няма да е това, което се очаква да бъде.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Вино 2014

Мнениеот rajev » 22 Окт 2014, 18:19

Моето мерло е избистрено откалено и мътилките са изжвърлени и е перфектно на вкус и мирис макар , че гроздето имаше малко загнило.А в другият съд който е около 60 литрова стъкленица все още върви тиха ферментация и там работата ще се забави.
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 363
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Вино 2014

Мнениеот daniel.trifonov » 03 Ное 2014, 12:31

Винцето го откалих и преместих на по-топло място. В бидона има почти 60л, т.е. пълен е до горе. Един 300Вт нагревател за рибки топли и за 12 часа вдигна температурата от 9 до 19 градуса. Има и изолация на бидона от балончено фолио и някоя друга дреха. Време е да тече ябълчно-млечнокиселата ферментация.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна


Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта