Страница 1 от 6

медовина

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 19:57
от spas0456
Здравейте.
Искам да попитам,защо се вари медът при направата на медовина.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 21:34
от cervesa
Ако разсъждаваме -праволинейно-няма смисъл,тъй като медът притежава отлични антисептични свойства и няма нужда от пастьоризиране(варене),НО-има няколко причини ЗА,и НЕ:
-вари се за да се разтвори равномерно и да може след прецеждане да се отстранят всички механични примеси в мъста.
-НО,при варенето ,се губят доста от ароматите във меда
-всеки майстор решава сам за себе си как и кога да вложи меда при направа на медовина.
-НО има една важна причина поради, която се преварява меда-това е "Ботулизма",болест,която се причинява от бактерията Clostirium Botulinum,която се намира във водата и почвата,и лесно може да се внесе от пчелите в меда.Тя се унищожава с третиране за 5 мин ,при 85 *С.
И последно: има една напитка ,"Брагот"-това е комбинация между медовина и пиво,и там меда се влага по време на варката.

И донеси да ти опитаме медовината:)!

П.П.Сега забелязах,че въпроса е в раздел "Вино".Медовината е към Пивото:)

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2014, 23:59
от spas0456
Мерси за отговора.
Два пъти се опитвах да правя медовина.
Първия път не варих меда или по точно беше отпечатка (вощина)
беше предназначено за дестилация но на вкус беше като бяло вино.
Втория път варих 1 час, охладих, захарността беше 22
но ферментира 15 и спря при стайна температура
дрождите бяха някакви винени.
Та на практика нямам готова медовина.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2014, 10:19
от victoryvt
А дали без варене би започнала ферментация ?
Нали в меда има някакви антисептици природни , които биха инхибирали дрождите.
Аз лично не съм пробвал да ферментирам мед.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2014, 10:34
от cervesa
Ето един линк с подробности по темата.Някой ако има желание да го преведе,за широката публика и дано някой пчелар,ни почерпи с хубава медовина :)

http://www.meadmadecomplicated.org/mead ... ation.html

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2015, 16:03
от Martin
Преди 2 седмици направих малка варка, в момента ферментира. Не съм варил меда, затоплен е с водата само на 80гр да се разтвори. 1кг мед с 3л вода, 5-6 зрънца карамфил и 4гр комбинирана храна за дрожди. Заквасено е с Bayanus и в момента къкри леко в мазето. До колкото си спомням от форумите където четох, след около още 2 седмици трябва да откаля и да слагам да лагерува за 2-3 месеца. Миризмата от водния клапан е невероятна, но интересното е че нямаше много бурна ферментация, взе леко да къкри още отначало.

Викторе, доколкото разбрах от форумите, проблема е във високата захарност на меда (над70%) и просто за това дрождите не могат да го захапят. При разреждане вече няма проблем. Обаче е слаб на хранителни вещества за тях и за това трябва да им се помага с активатори, захранки и тем подобни. Аз използвах някакво комбинирано нещо, трябва да питам жената какво е.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2015, 12:28
от victoryvt
То чист мед няма как да ферментира, ясно е че ще има разреждане.
Загряването до 80 гр. си е живо пастьоризиране, тъй че не за пренебрегване. Нищо че не ври на 100гр.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 19:55
от SDS
Мартине медовината ти е супер. Ако не ми беше казал че е от мед щях да мисля, че е бяло гроздово вино. Браво мога да кажа само. :D

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015, 11:15
от Martin
Мда не се получи желания резултат, но стана интересно.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2017, 08:34
от Dejmos
Ще ми се и аз да се пробвам с медовината. Тия дни започвам. Ще е малко, за проба, 9-10 литра.
Само още не съм изяснил въпроса с газирането.
Чета различни неща за бутилирането й - от дегазиране и наливане почти до ръба на бутилката, затваряне с коркова тапа и отлежаване в легнало положение, до стандартно бутилково газиране.

Какъв е обичайният подход? Газиране или не, отлежаване в дъбово буре (чипс при мен) или натурална...?