медовина

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

медовина

Мнениеот spas0456 » 27 Мар 2014, 19:57

Здравейте.
Искам да попитам,защо се вари медът при направата на медовина.
spas0456
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02

Re: медовина

Мнениеот cervesa » 27 Мар 2014, 21:34

Ако разсъждаваме -праволинейно-няма смисъл,тъй като медът притежава отлични антисептични свойства и няма нужда от пастьоризиране(варене),НО-има няколко причини ЗА,и НЕ:
-вари се за да се разтвори равномерно и да може след прецеждане да се отстранят всички механични примеси в мъста.
-НО,при варенето ,се губят доста от ароматите във меда
-всеки майстор решава сам за себе си как и кога да вложи меда при направа на медовина.
-НО има една важна причина поради, която се преварява меда-това е "Ботулизма",болест,която се причинява от бактерията Clostirium Botulinum,която се намира във водата и почвата,и лесно може да се внесе от пчелите в меда.Тя се унищожава с третиране за 5 мин ,при 85 *С.
И последно: има една напитка ,"Брагот"-това е комбинация между медовина и пиво,и там меда се влага по време на варката.

И донеси да ти опитаме медовината:)!

П.П.Сега забелязах,че въпроса е в раздел "Вино".Медовината е към Пивото:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: медовина

Мнениеот spas0456 » 27 Мар 2014, 23:59

Мерси за отговора.
Два пъти се опитвах да правя медовина.
Първия път не варих меда или по точно беше отпечатка (вощина)
беше предназначено за дестилация но на вкус беше като бяло вино.
Втория път варих 1 час, охладих, захарността беше 22
но ферментира 15 и спря при стайна температура
дрождите бяха някакви винени.
Та на практика нямам готова медовина.
spas0456
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02

Re: медовина

Мнениеот victoryvt » 28 Мар 2014, 10:19

А дали без варене би започнала ферментация ?
Нали в меда има някакви антисептици природни , които биха инхибирали дрождите.
Аз лично не съм пробвал да ферментирам мед.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1971
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: медовина

Мнениеот cervesa » 28 Мар 2014, 10:34

Ето един линк с подробности по темата.Някой ако има желание да го преведе,за широката публика и дано някой пчелар,ни почерпи с хубава медовина :)

http://www.meadmadecomplicated.org/mead ... ation.html
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: медовина

Мнениеот Martin » 30 Сеп 2015, 16:03

Преди 2 седмици направих малка варка, в момента ферментира. Не съм варил меда, затоплен е с водата само на 80гр да се разтвори. 1кг мед с 3л вода, 5-6 зрънца карамфил и 4гр комбинирана храна за дрожди. Заквасено е с Bayanus и в момента къкри леко в мазето. До колкото си спомням от форумите където четох, след около още 2 седмици трябва да откаля и да слагам да лагерува за 2-3 месеца. Миризмата от водния клапан е невероятна, но интересното е че нямаше много бурна ферментация, взе леко да къкри още отначало.

Викторе, доколкото разбрах от форумите, проблема е във високата захарност на меда (над70%) и просто за това дрождите не могат да го захапят. При разреждане вече няма проблем. Обаче е слаб на хранителни вещества за тях и за това трябва да им се помага с активатори, захранки и тем подобни. Аз използвах някакво комбинирано нещо, трябва да питам жената какво е.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: медовина

Мнениеот victoryvt » 01 Окт 2015, 12:28

То чист мед няма как да ферментира, ясно е че ще има разреждане.
Загряването до 80 гр. си е живо пастьоризиране, тъй че не за пренебрегване. Нищо че не ври на 100гр.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1971
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: медовина

Мнениеот SDS » 25 Окт 2015, 19:55

Мартине медовината ти е супер. Ако не ми беше казал че е от мед щях да мисля, че е бяло гроздово вино. Браво мога да кажа само. :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 268
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: медовина

Мнениеот Martin » 26 Окт 2015, 11:15

Мда не се получи желания резултат, но стана интересно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: медовина

Мнениеот Dejmos » 23 Сеп 2017, 08:34

Ще ми се и аз да се пробвам с медовината. Тия дни започвам. Ще е малко, за проба, 9-10 литра.
Само още не съм изяснил въпроса с газирането.
Чета различни неща за бутилирането й - от дегазиране и наливане почти до ръба на бутилката, затваряне с коркова тапа и отлежаване в легнало положение, до стандартно бутилково газиране.

Какъв е обичайният подход? Газиране или не, отлежаване в дъбово буре (чипс при мен) или натурална...?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 620
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Следваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта