За дъбовия чипс и неговото използване

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот mirix » 30 Сеп 2013, 10:24

Имам едно бидонче с около 30 л мъст и се надявам от там да има 10-15л. винце. Сега като мине бурната ферментация и да мине някой ден от тихата ще сложа в едно чорапче малко и ще опитвам да видя какво ще се получи. Мисля да пробвам с 3 гр/л.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За дъбовия чипс и неговото използване

Мнениеот vsd » 17 Окт 2013, 19:32

Между другото, от както започнах да експериментирам с дъбовия чипс с виното и ракията, се научих доста добре да различавам вкуса на дъб. Опитах 2-3 купени вина, не много скъпи, които предполагам са с дъбов чипс правени и и те не ми харесаха, докато в ракията чипса мисля че прави чудеса.
Струва ми се че дъба във виното скрива плодовите аромати и кара други да излязат напред, а това не е това което целя на този етап.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Предишна

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта