Джиброва ракия

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Джиброва ракия

Мнениеот vsd » 20 Окт 2013, 10:37

Здравейте,
Имам около 350 кг джибри на които искам да сложа 90 кг захар. Не ми се занимава да разтварям всичките 90 кг предварително, защото ще ми отиде половин ден сигурно. Някой пробвал ли е да сипва захарта направо при джибрите и след това да слага вода. Успява ли да се разтвори захарта за 1-2 дни.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 227
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Джиброва ракия

Мнениеот victoryvt » 20 Окт 2013, 21:57

10л. гореща вода разтварят почти толкова захар.
И без това трябва да вливаш вода, разтваряй в топла и после добавяй студена.
Хем ще стоплиши джибрите.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1993
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Джиброва ракия

Мнениеот vsd » 21 Окт 2013, 21:09

Ами, набухах захарта директно и допълних с маркуча със студена вода от тръбопровода. Странното е че ми се струва че захартта се разтвори и мислех, че тъй като е студена водата, няколко дни няма да тръгне да ферментира. Процедурата я направих вчера вечерта, днес вече има видима ферментация.
Нямаше как да закарам 80 литра топла вода там където е виното. Ще видим какво ще се получи накрая.
Не съм слагал лимонтозо и се чудя дали да не добавя малко утре.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 227
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Джиброва ракия

Мнениеот dobri_ok » 03 Юли 2018, 07:16

Миналата година си правих вини. Източих го и в джибрите налях вода. И преди месец реших да му сложа захар и вода 1:3 и тръгна ферментация. И вече месец не иска да преври. Измерих захарноста и е на 15%. Какво мога да направя страхме е да не вкисне?
dobri_ok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Юни 2018, 11:47

Re: Джиброва ракия

Мнениеот lukata » 03 Юли 2018, 22:52

Най вероятно ще ти трябват дрожди за трудна ферментация-
Провери в магазина дали има?
Като цяло изобщо не се процедира така с джибрата.
Захарния сироп се кипва веднага след изтакане на виното
Докато имаш все-още работещи дрожди се залива джибрата с 3към 1 захар-вода.
Успех!
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Джиброва ракия

Мнениеот dobri_ok » 05 Юли 2018, 16:06

Купих дрожди от агро аптеката направих всичко както е в описанието и пак нищо!!! Казаха ми да подхраня дрождите с закваска и да сложа Магнезиев сулфат. И закваската :100гр. захар
Две лъжици брашно
350мл.топла вода до 30гр.
1 пакетче лимонтузо
1пакетче суха мая-7 гр.
Бъркаш около 30 минути,после взимаш от материала около 500мл.(затоплен на 30гр.)и го объркваш с горното, за около 30 минути.После с 1 лт. от материала по същия начин за 30 минути. Тази закваска е прибавяш към бидончето мо малко и бъркаш. Моля за мнения!!!
dobri_ok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Юни 2018, 11:47

Re: Джиброва ракия

Мнениеот ВескоВарна » 17 Авг 2018, 13:02

Колеги, дайте метод за проверка дали ферментацията е завършила, различен от този със запалена клечка за СО2?
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Джиброва ракия

Мнениеот victoryvt » 17 Авг 2018, 14:11

Мери със захаромер и гледай. Ако два дена подред не виждаш никакво падане - значи това е края.
А ако си мерил преди ферментацията - ще можеш да сметнеш и потенциалния алкохол.
Ако не си , ще гадаеш.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1993
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Джиброва ракия

Мнениеот ВескоВарна » 17 Авг 2018, 17:02

Взимането на начална проба от леко смлени сини сливи без добавена вода и захар не е лесно ... и все пак показа нещо като 16%.
Другите така или иначе ще ги варим утре.Там показва 5%, но понеже е смесена джибра и незнам началната стойност не знам колко е с корекцията. Баща ми упорито отказва да ползва дрожди, а имаме договорка да не му се бъркам при ракиите.

Все пак ще си сваря гроздова когато узрее асмата. Дайте насоки каква начална захарност да целя, колко крайна да очаквам по рефрактомер, колко време да очаквам да продължи ферментацията?
Предпочитам да не слагам много захар, ще се вари в казан без сухопарник и ще се прави втора варка. Ще купя и малко мускат за аромат.
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Джиброва ракия

Мнениеот lukata » 17 Авг 2018, 20:22

Когато бера гроздето от асмата,не го изчаквам да узрее повече до 21-22захарни градуса.
Забелязал съм,че от презряло грозде нямам толкова ароматна ракия :D
Ако ще търсим аромати материала трябва да си има и определена киселинност.
Забелязал съм,че много колеги бухат сода бикарбонат преди изваряване...ей така за спорта-което е грешка.
Успех:
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Следваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта