Страница 14 от 16

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2018, 08:30
от Grindan
Здравейте, имате ли опит с течния малцов екстракт? Някой може ли да сподели рецепта за уиски само с него?
Поздравления за готиният форум!

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2018, 19:29
от dr_slavov
Цената ще бъде като на 12-15 годишен сингъл малц.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 14 Окт 2018, 20:30
от Grindan
Благодаря за отговора, но не разбрирам как получихте тази цена, тъй като не сте дали вашата рецепта.
От това, което успях да намеря в интернет:
http://howtomakewhiskeyhq.com/whiskey-m ... d-whiskey/
Излиза, че за 100 кг материал, ще са ми нужни 5 кена от 1.5 кг малцов екстракт, около 10 кг захар, вода и дрожди. Обща цена между 150 - 200 лв в зависимост от екстракта. Цената, която получавам за литър е около 10 лв.
Моля, споделете вашият опит.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 14 Окт 2018, 22:08
от lhristov
Някой не е чел до края. В цитирания сайт имам предвид!

Точка 4 - най-скъпата...

"Step 4: Aging and Maturation

Whiskey is best when it has been aged for a period of time. Aging normally takes place in Oak barrels. However, you can also add oak chips to the whiskey and let age. Keep in mind that whiskey only ages in the barrel. Once bottled the flavors will not change and mature. Aging makes the whiskey smoother and adds an oak flavor to the final product. The whiskey should go into the barrel somewhere between 58%-70% ABV. Bourbon whiskey must not enter the barrel at more than 62.5% ABV if it is going to be called a bourbon whiskey."

А, иначе, да... уискито е най-евтината ракия.
Не е моя тая мисъл. На ВикторВТ е!

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2018, 10:20
от Martin
Grindan написа:Благодаря за отговора, но не разбрирам как получихте тази цена, тъй като не сте дали вашата рецепта.
От това, което успях да намеря в интернет:
http://howtomakewhiskeyhq.com/whiskey-m ... d-whiskey/
Излиза, че за 100 кг материал, ще са ми нужни 5 кена от 1.5 кг малцов екстракт, около 10 кг захар, вода и дрожди. Обща цена между 150 - 200 лв в зависимост от екстракта. Цената, която получавам за литър е около 10 лв.
Моля, споделете вашият опит.


Тая рецепта има повече захар отколкото малц. То с такива сметки може да го докараме и до 5лв на литър, ако сложим още захар.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2018, 21:47
от Grindan
Дъбовото буре е налично, не цената е което искам да разбера.
Казвате много била захарта - а вие колко слагате?
Ако имате опит, пробвали сте различни пропорции малц-вода-захар, бихте ли споделили?
Благодаря за отделенето време!

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2018, 09:41
от dr_slavov
Няма значение кой какво е правил. Въпроса е ти какво искаш да направиш. Single malt, single grain или просто някакъв алкохол. Кое е определящо за теб, цената, качеството, или просто кефа да си направиш домашно уиски? И тъй като питаш за мнение, аз ако реша да варя, бих използвал само малц. Всякакви други имитации с немалцувано зърно, захар, меласа, царевица и т.н., мога да си ги купя за смешни пари и от магазина.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2018, 10:12
от MadButcher
Grindan написа:Дъбовото буре е налично, не цената е което искам да разбера.
Казвате много била захарта - а вие колко слагате?
Ако имате опит, пробвали сте различни пропорции малц-вода-захар, бихте ли споделили?

Колега, ние тук предпочитаме малца в повечето случаи. Горе има рецепта за малцово уиски. Начина на озахаряване, ензими и пр. Цената идва от количеството зърнен шрот и добавки, които и откъдето ще купуваш. Сам преценяваш дали ти е изгодно. За всяко едно нещо обаче се навлиза поетапно с познания и опит. И понеже съм далече от мисълта, че се опитваш да тролиш, по ми се чини, че искаш без много познания и опит да ти се даде готова рецепта как от захар, вода и екстракт да забъркаш някакъв самагон?

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2018, 10:32
от Martin
Без захар го правя сега. Двойна дестилация с пушен на торф малц, пшеница и бисквитен малц.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2019, 14:35
от Malt
Здравей
искам да питам, може ли да направим около 300л. бира за уиски (без хмел). Живея в София, но до 100 км. не е проблем да отида да си я взема.
Ако наблизо има и казан, където да мога веднага да си я сваря може и на повече от 100км.
Разбира се всички тези услуги ще бъдат заплатени.
Тел. за връзка 0877/ 385518