Страница 3 от 4

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2018, 22:15
от dobri_ok
Ензимите са: Термостабилна алфа амизала и за озахаряването Глюко амилаза. Дрождите Фермиол

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 23 Юни 2018, 16:51
от victoryvt
Пенчо бре, чети !
Пенчо не чете ...
viewtopic.php?f=5&t=2469

Преди 6 г. съм го писал.
В момента в магазина има всички нужни ензими - алфа, глюко - амилази, бетаглюканаза, както и един микс за пивоварски цели предимно - пента.
Старгена отдавна го няма, но и не е нужно, защото даваше един гаден вкус и мирис като на повръщано.
Разваряване, охлаждане до 60гр. , подкиселяване до пеха 4.5, озахаряване на 60гр. , охлаждане до 25-30гр. и ферментация с дрожди фермиол или някакви винени.
Дестилира се после само течното, а как ще го прецеждаш - си е твоя работа :) и голям зор.

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2018, 11:39
от dobri_ok
Така бях сложил 20 кг. ечемик да покълне и всичко се случи така както е описано. Сега искам да го озахаря само него ида го сложа да ферментира. Четох за озахаряването с малц и не малцово зърно и за озахаряването с ензими също. Та искам да попитам на какви градоси се озахарява и колко време ферментира.Естествено ще го смеля.

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2018, 09:51
от dobri_ok
Педи няколко дни смлях с машинка за месо всичкото покълнало зърно. След това загрях около 50 литра вода на 65 градуса и изсипах кашата. Поддържах температура от 62 до 64 градуса около час и половина близо два. Направих йодната проба и цвета стана светло кафяв. Измерих захарноста и тя беше 10% при температура на материала 20 градуса. Добавих още 40 литра вода в материала за да го охладя до 25 градуса, а преди това добавих захар за да направя целия материал 18% захарност. Сложих 5 пакетчета лимонтозо и 5 малки пакетчета с мая за хляб. И в момента ферментира чак бидона е топъл. За сега това. Дано всичко приключи добре.Това ми е за първи път съвсем съм начинаещ.Купих си казана едва миналия месец.Извинявам се ако съм досаден.

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2018, 19:56
от Dejmos
Лимонтузото по принцип ти трябва за корекция на рн в началото на озахаряването.

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2018, 08:57
от dobri_ok
Вчера беше петия ден от моя първи експеримент. Пуснах спиртомера и той удари дъното на колбата, а материала беше потънал. Прецеждането беше ужасно наистина, но се справих ;) . Насипах го в чисто новия казан. Запалих огъня и зачаках. И след час и половина потече течността. Махнах първия литър И след това измерих алкохола и беше на 65%. Итака изтекоха 16 Литра на 50% и събрах патока 18 литра. Не знам да ли мие бил сполучлив експеримента. Ако някъде бъркам моля за поправка :D .

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 10 Юли 2018, 21:38
от dobri_ok
Така явно моят първи опит се оказа несполучлив. Полученият алкохол има мирис на бъркано за прасета или по нашемо на малай. Дано след преварката този мирис да изчезне.Добре де кажете ми къде съм сбъркал. Сега в събота ще пробвам с ензими точно както сте описали. И ако тогава има този гаден аромат е бога ми не знам вече.

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 12 Юли 2018, 23:34
от Martin
Не знам как е при дестилата, но при бирата след покълване трябва да се махнат кълновете преди всичко, че вкарват кофти и горчиви елементи. Пробвай с малц и зърно 50/50.

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2018, 05:02
от dobri_ok
Не знам явно грешката си е изцяло моя. Утре ще пробвам да разваря 20 кг смляно зърно с термо стабилна алфа амилаза и после да озахаря с глюко-амилаза. И ще спазя описаната технология дословно.

Re: алкохол от зърно

МнениеПубликувано на: 13 Юли 2018, 08:28
от victoryvt
В казана отива само течното !
Вкараш ли и триците от зърното - ще мирише на всякакви непривични неща. Отделно дето може и да загори жестоко.