Колона , въпроси.

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Колона , въпроси.

Мнениеот dog123 » 21 Ное 2017, 13:00

Значи , след като миналата година започнахме да правим вино, със съседа решихме че да хвърляме джибрито след това е "нехристиянско" . Закупихме самоделна колона , забъркахме второ вино, и онзи ден направихме една варка.
Понеже сме много боси във варенето на ракия , ще опиша какво правихме , пък моля ако бъркаме някъде , да ни коригирате за следващите варки.
Та, залагаме си материала /около 65-70 литра, гъстото отделено/в 100 литровия казан , включваме нагревателите , пускаме водното охлаждане и сядаме да пием бира.
След достигане на 78 градуса на колоната, тръгна първак. Отделихме около 300 МЛ.стабилизираме на около 80 градуса температурата ,и следващите 7.5 литра вървяха на 80 % . Това обаче се случва за около 3-4 часа , и леко поизнервени надухме колоната до 86 градуса , и извадихме още 2 литра , накрая със 70 % алкохол.След това просто я спряхме , и на другия ден останалото в казана- кош.
Въпроси :
1. в горната варка объркахме ли нещо?
2.Колоната е с два нагревателя , и когато единия се изключи /автоматично / ракията спира, и тръгва отново при включване. Колебанието е +-2 градуса - Това проблем ли е?
3.Как по дяволите разбирате кога от колоната са тръгнали патоки?
Имаме да правим още 5 варки , всякакви корекции ще са ни полезни.
Поздрави!
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот abmbg » 21 Ное 2017, 15:38

Аз работя с оригинална колона на кооперация Бенковски - София.
Дълго време варих ракията , като тебе с включена циркулация на водата в ректификационната колона / разбирай в главата/,
но.... все се получаваше някак остра ракията . Събирах докато падне на 40 Градуса , по аналогия с обикновения аламбик и
все нещо не ми харесваше и бях неудовлетворен от резултата. Докато един ден на изложението в Панаира в Пловдив не се
срещнах с представителите на кооперацията и след, като им обясних проблемите си ми обясниха следното:
1. Пълниш серпантината за водата в главата и спираш притока на вода.
2.Вариш до към 50 град. и чак тогава включваш охлаждането/ на главата!/
3. Градусите се повишават, тече известно време така и после бързо започват да падат.
4.Отново като падне на 50 -48 град. отделяш това количество ракия и вече на "къси пасове" опитвайки на вкус какво изтича
отделяш до към 43 град! Ако ти харесва добавяш към останалото количество ракия.
Останалото докато тече нещо различно от вода си го отделяш като патоки за следващи подвизи!
Следвайки тези съвети, които се отнасят за варене на ракия, а не на водка или уиски, резултатите бяха повече от задоволителни!
Успех и НАЗДРАВЕ!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот victoryvt » 22 Ное 2017, 10:07

Нагревателите трябва да са постоянно включени. Никакви термостати не са приложими при дестилацията на алкохол.
Причината е проста, както и вече сте забелязали - дебита на алкохол пада или направо спира.
Защо ?
Защото изпарението на алкохолни пари в казана е пряко свързано с мощността на нагряване (както и с концентрацията на алкохол в казана, която пада в процеса на дестилация, тъй като го извличаме от изхода).
Примерно, при алкохол в казана 10% и мощност 2000 вата ще имаме дебит на алкохолни пари около 2л. чист алкохол на час. При 1000 вата - 1л. , При 500 вата 0.5 и т.н. - при никакво нагряване - няма и дебит.
Т.е. ако нагревателите се включват и изключват периодично с цел да се мъчим да поддържаме някаква температура в казана - дебита от лулата ще се мени или направо ще спира.
Друг е въпроса ако дизайнерът на тази система е имал пред вид - да променя мощността в различни етапи на дестилацията.
Например :
1. Студен казан, старт на загряването - 3 квата
2. Протичане на първоточна фракция (първак) и събиране на първака - 1кват
3. Събиране на средната фракция - 2квата
4. Събиране на опашните фракции (патоки) - 3 квата
Тогава е нормално да има превключване на нагревателите.
А от оператора зависи да намалява или усилва водата в дефлегматора (малката серпентинка вътре в колоната) така че да има и извличане на продукт, а не само връщане на флегма.
(Ако говорим за колона от тип CM - Cool Menagement)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1982
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот dog123 » 22 Ное 2017, 11:17

Викторе привет. Значи с термо контролер е направено , прекъсва 2 киловатовия нагревател. Има възможност за регулиране на поддържаната температура /измерва се в горната част на колоната / , но прекъсвайки големия нагревател , има колебания от +- 2 градуса C. Просто контролера затваря веригата до 82 градуса и я отваря до като падне на 78 , или колкото си задал.
Когато изключи нагревателя , спира и потока на ракия .... Не знам но ще проверя, дали термо контролера , позволява да се свие това колебание до +- половин градус , или ще пробваме да опаковаме казана.Но в момента както е , спира и тръгва да тече при всяко изключване на нагревателя.
Иначе колоната е с охлаждане в горната част, и пълнеж /бос съм в типовете/ , и след това има хладник на вече извлеченото , отново с вода.
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот Martin » 22 Ное 2017, 13:35

Ще цитирам наш Виктор както и другаря Георги Русев "Аз може и да не съм прав, обаче кюфтетата без лук не ги одобрявам."

Да вариш ракия на колона си е пълна загуба на матрЯл, и напълно излишно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 941
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот dog123 » 07 Дек 2017, 10:32

Вероятно варенето на казан е по романтично, но след проба в акредитирана лаборатория , мисля да си продължа на колона:
Метанол : 54,5 гр/Хл Гранична стойност 200
Висши алкохоли: 334гр/Хл Гранична стойност 60 до 500
Естери : 86.7гр/Хл гранична стойност 50 до 400
Алдехиди : 19гр/Хл гранична стойност 5-35
Наздраве!
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот Martin » 07 Дек 2017, 15:39

Никой не говори за романтика, а за вкусови и ароматни качества на крайният продукт. Хубави ароматни дестилати се варят или на аламбик или на лебедова шия. Тея колони са си за водка и спирт идеални.

Тея работи с ракия на колони, двоен троен препек.... мани. "Много хубава ракията, двоен препек" - ами двоен много ясно, като не си я докарал от първият път. Получава се нещо като на комшията страхотното вино, дето много вървяло с лимонада.

Съпругата ми е магистър по дестилати и тяхното отлежаване, със бакалавърство по хляб и вино. И ми е казвала 1000 пъти - ако искаш хубава ароматна ракия, трябва да е на аламбик, и да пуснеш достатъчно ароматни съединения от първотока и патоките, без да прецакаш ракията или да боли главата после. За това патоките не се спират на градус, а при дегустация.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 941
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот Dejmos » 07 Дек 2017, 16:31

С тъста бяхме почнали да се оглеждаме за казан с колона. Но докато се чудехме кое какво е, кой тип ще е по-подходящ, изчетох доста по въпроса. Попаднах и на подобно обсъждане в ракията.ком. Почти всичко прочетено беше в посока "Ако материалът ти е добър и качествен, вариш в казан с аламбик. Ако не е - колона."
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 639
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Колона , въпроси.

Мнениеот iRan » 17 Дек 2017, 10:54

Колега dog123 здравей. Имам няколко въпроса:
Колоната с каква височина е /височината на пълнежа / ?
Какъв е пълнежа ?
Диаметъра на колоната ?
Дифлегматора какъв е, серпентина или кожухо-тръбен, с какво се регулира водата, как и къде е закрепен термометъра и какъв е той/за парно или дигитален/?
И последен въпрос какъв е типа на колоната LM или CM /ако ракията тече под дефлегматора-LM , ако парите излизат над дефлегманора и се охлаждат в охладител-CM/. Питам щото с двата типа се работи по различен начин. При LM дефлегматора втечнява всичко а при CM се контролира прецизно температурата на върха на колоната. Контрола става с подаване на вода в дефлегматора за препоръчване с иглен кран.
Независимо какъв тип е колоната тя трябва да е изолирана /където е пълнежа /
Изображение
А относно това дали сте объркали нещо. Ами извадили сте почти всичкия алкохол от виното /освен ако сте слагали патоки/. Дано сте отделили последните 2 литра в отделен съд щото това са патоки, нищо че са на 70%. При колона е така . Моите са на 92%
По въпроса с нагряването Виктор е обяснил - с подаване на някаква мощност единствено изменяш количеството пара. Температурата не се регулира така.
За патока. Разреждаш малко ракия 1към 1 с вода , капваш една две капки на дланта и силно разтъркваш с другата длан . И после подушваш дланите си .
Наричам продукта на колоната РАКИЯ защото е ракия а не спирт. Няма как с нашите домашни колони дълги 60 сантиметра да вадим спирт. Това става с колони високи 20-30 метра
Това с варене до 50% го забрави . При колона това не важи / ако я управляваш правилно/
Що не пуснеш една снимка да я видим.
Аватар
iRan
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Авг 2013, 14:02


Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта