Филтриране на пивната мъст

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

Re: Филтриране на пивната мъст

Мнениеот dr_slavov » 11 Фев 2017, 12:35

Бистренето с ирландски мъх и желатин са две корено различни неща и се прилагат на различен етап от производството на бирата. Първото няма никакво отношение към газировката. Желатина може да свали дрождите и да затормози ферментацията.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Филтриране на пивната мъст

Мнениеот petiomalchev » 11 Фев 2017, 14:59

Точно така, ирландския мъх се слага при варенето а желатина се слага след приключване на ферментацията.
Исках да кажа, че когато е избистрена бирата дали с ирландски мъх или желатин в нея остават малко количество дрожди и те трудно газирата бирата в бутилките , поне при мен така се получи.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Филтриране на пивната мъст

Мнениеот 5th-hokage » 11 Фев 2017, 18:06

Ирландския мъх няма никакво отношение към дрождите - той практически няма досег с тях. Тоест не участва при газирането - според мен трябва да търсиш на друго място причината за бавно газиране при използвнето на ирландски мъх.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Филтриране на пивната мъст

Мнениеот petiomalchev » 12 Фев 2017, 04:54

Двете светли бири които направих с ирландски мъх изглеждаха така преди бутилиране.
12341.JPG

А предните 2 без ирландски мъх си бяха мътни.
На снимката бирата е в стил Amerikan Pale Ale
След приключване на ферментацията в бутилките направи много малко утайка колкото да изцапа дъното, а при предните се получаваше утайка около милиметър.
Без ирландски мъх може ли да се получи така бистра бира преди бутилиране?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Филтриране на пивната мъст

Мнениеот 5th-hokage » 12 Фев 2017, 09:07

Да може да се получи, но факторите за това са много - част от тях са: образуване на горещи и студни утайки; правилната вода за съответния стил;PH-то по време на майшуване; използвани матеряли (не може да се очаква бистрота при използване на пшеница) щама използвани дрожди и т.н.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Филтриране на пивната мъст

Мнениеот petiomalchev » 12 Фев 2017, 11:22

Ми аз и на пшеничената бира сложих ирландски мъх :D преди бутилирането беше малко по мътна от тази на снимката.
А за бирата преди бутилиране не е ли вярно - бистра бира малко дрожди, мътна бира повече дрожди.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Филтриране на пивната мъст

Мнениеот 5th-hokage » 12 Фев 2017, 14:49

Ама мътилката не винаги е от дрождите. Можеш да имаш много мътна бира без да има много дрожди вътре - мътилката се получава от много неща - например ако влязат повече белтъчни утайки или ако е майшуванано с вода над 8 PH или ако са влезнали повече хмелни частици и чак накрая са дрождите които може да са със слаба утаяемост.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Предишна

Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта