Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот OldGott » 04 Ное 2016, 00:56

Хайде сега някой да каже от къде може да се купи подходяща помпа за целта?
OldGott
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 11 Юли 2014, 19:05

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Martin » 04 Ное 2016, 10:02

Ето една много добра, работи при 100 градуса течност, но трябва да влиза течността гравитачно в нея, че не засмуква:

https://www.aliexpress.com/item/New-Arr ... 0.0.ecj11n
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот OldGott » 04 Ное 2016, 11:34

Чудесно,благодаря.А в България не се ли намират подходящи,защото с тоя Али е малко опасно,един приятел преди няколко месеца си беше поръчал менгеме за гравиране от там за 600 лева,и сега.Парите ги няма,менгеме няма,и продавача е изчезнал.
OldGott
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 11 Юли 2014, 19:05

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Martin » 04 Ное 2016, 11:42

Ами незнам на какво е попаднал, аз пазарувам от Алиекспрес години вече, поне по 2-3 пъти на месец, никога съм нямал проблеми
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Dejmos » 04 Ное 2016, 12:07

Горе-долу същата си купих и аз. За 17$, магнитна, до 110*С, годна за хранителни цели пластмаса. Още не съм сглобил всичко, но на тестовете се представи много добре.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот OldGott » 04 Ное 2016, 12:47

А линк към нея?
OldGott
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 11 Юли 2014, 19:05

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот dr_slavov » 04 Ное 2016, 13:27

Аз чакам това
OldGott написа:Чудесно,благодаря.А в България не се ли намират подходящи,защото с тоя Али е малко опасно,един приятел преди няколко месеца си беше поръчал менгеме за гравиране от там за 600 лева,и сега.Парите ги няма,менгеме няма,и продавача е изчезнал.
Алиекспрес гарантира, че ако не получиш стоката, ти връщат парите. Те се оправят с продавача. Около 3-4 пъти са ми връщали пари досега. Просто трябва да започнеш диспут няколко дена преди изтичане срока на доставка. И не трябва да се вързваш на молбите на продавача да не започваш диспут, защото стоката щяла да пристигне. Ако изтече срока за доставака и няма възражения от твоя страна приемат, че всичко е ОК и нищо не може да се направи след това.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот stoyanninov » 07 Дек 2016, 12:07

и аз да си кажа думичките. според мен правилния метод на работа е следния: след приключване на варенето мъстта се разбърква или рециркулира (ако имаш помпа) за да се получи водовъртеж. ако вариш на газ и в казана няма големи фитинги, става да си остане и в казана. ако си с постоянен ел нагревател, желателно е да се прехвърли в друг съд за да не се нарушава потока и да се формира правилен конус от утайки. чака се около 30мин.( мин 20) за да паднат топлите утайки и започва да се охлажда пред проточния охладител. в зависимост от оборудването може да се тегли течност и от горе и от долу на казана. неизбежно след охлаждане мъстта във ферментора ще е по-мътна от тази в казана. това не е защото се засмуква от топлите утайки, а защото при охлаждане се формират студените утайки. тук вече настава спор трябва ли да се премахват студените утайки. според мен в домашни условия е непрактично, защото това би удължило процеса неимоверно, чакайки да се утаят частици с големина 0,5 микрона. това отнема много часове и по-скоро би изложило вече охладената течност на зарази отколкото да се постигне ефект от падналите утайки. за филтрация на 0,5 микрона няма смисъл да се говори. така че студените утайки си отиват във ферментора, и доколкото ние най-често използваме прясна мая за засяване, това не би бил особен проблем. особено, че определено количество студени утайки е желателно да отидат в бирата, защто спомага за образуване на пяна, и за по-меко усещане на горчивината.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Dejmos » 08 Дек 2016, 21:26

Добре, това звучи логично, но тогава възниква друг проблем - оставянето на мъстта дълго време при висока температура не увеличава ли преобразуването на алфа-киселините и съответно не увеличава ли горчивината - над тази, която е изчислена с калкулатора?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Martin » 09 Дек 2016, 09:27

Желателно е да се охлади до 85 градуса и тогава да се завърта и оставя.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта