Chill haze

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

Chill haze

Мнениеот dr_slavov » 25 Окт 2018, 10:50

Имам чувство, че след като започнах да използвам пластинчат топлообменник ми се увеличи chill haze. Не съм съвсем сигурен, защото не съм водил статистика и записки по този показател, затова пиша усещане. Но в момента пия един белгийски блонд, който при точене от кегератора е бая мъгляв, след като поседи в чашата и се затопли става сълза.
Та по този повод се замислям дали да не пробвам да отделя и студените утайки.
В момента: веднага след варенето правя водовъртежа чрез интензивно въртене с майш лъжицата. Изчаквам 15 мин и охлаждам чрез топлообменника.
Обмислям: да започна охлаждането и да връщам в казана за варене докато температурата падне до желаната за заквасване. Водовъртеж пак с лъжица (помпата ми не е достатъчно мощна да го направи качествен) изчакване 15 минути за утаяване и прехвърляне във ферментора.

Какви са ми дилемите:
- Какъв би бил ефекта върху chill haze? Чета противоречиви мнения. Едни казват, че най-много влияят топлите утайки, други студените.
- Има ли нужда студените утайки да влизат във ферментора? Пак противоречиви мнения относно ефекта им върху ферментацията.
Проблема е, че не правим достатъчно варки при абсолютно едни и същи условия. Тогава могат да се правят опити с промяна само на едно нещо. При домашното пивоварене има достатъчно много вариябилни за да може да се прави контролиран опит.
Та бих се радвал да колегите с проточни охладители да споделят опит и мнение.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 438
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Chill haze

Мнениеот Martin » 25 Окт 2018, 11:29

Ами аз се справям с чилл хейза със желатин. Иначе пробвал съм да връщам с помпата в казана, когато не може да насмогне охладителя за лагери- примерно излиза на 18-20 градуса бирата колкото и да увеличавам студената вода.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 978
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Chill haze

Мнениеот dr_slavov » 25 Окт 2018, 12:19

Martin написа:Ами аз се справям с чилл хейза със желатин.
И аз използвам желатин. Но като разсъждавам по процеса на формиране на чилл хейза смятам, че съм го прилагал неправилно. Досега слагах желатина след приключване на ферментацията и тогава започвах форсирано охлаждане за колдкраш. Може би желатина пада на дъното преди да са се формирали глоубулите и той не може да ги улови. Следващия път ще процедирам по различен начин. Първо охлаждане до 2 градуса, това ще даде възможност на белтъците да агрегират и след това желатин.
Martin написа:Иначе пробвал съм да връщам с помпата в казана, когато не може да насмогне охладителя за лагери- примерно излиза на 18-20 градуса бирата колкото и да увеличавам студената вода.
Имаш ли наблюдения дали има разлика, когато оставиш студените в казана и когато ги вкараш във ферментатора?
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 438
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Chill haze

Мнениеот Martin » 25 Окт 2018, 16:00

Не намирам разлика да ти кажа.
А и да колд краш първо и тогава желатин. Иначе наистина остава мътнота.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 978
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта