Обем на майша

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Обем на майша

Мнениеот Dejmos » 19 Ное 2015, 09:35

Колеги, не намерих конкретна информация за обема на майша след смесването на водата с малца. А ми е нужно за планиране обема на съдове за по-големи варки. И за начинаещи може да е полезно.

Смесваме литри с килограми и резултатът не е просто сумиране на две числа. За малки варки как да е, килограм малц и три литра вода - горе-долу равно на 4. Но при по-големи обеми 10-20% разлика може да е от значение.

Та на въпроса:
Какъв е обемът на майша след смесването на 1 кг. малц с 3 литра вода? В какви граници се изменя по време на озахаряването (набъбване при поемането на вода, намяване на масата при разтваряне на захарите) и на кой етап заема най-голям обем?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Обем на майша

Мнениеот victoryvt » 19 Ное 2015, 10:36

1 кг. смлян малц е почти 2л. в обем.
При смесването с водата обаче двата обема не се сумират, защото малца поема вода.
Аз за груби сметки го правя така 1кг. малц + 3л. вода = 4л. майш.
На практика при мен се получава така :
18-20кг. малц + 55л. вода заемат 80-85% от обема на 90л. казан или около 70-75л.
Водата за промиване я топля в друг казан със същия обем и тя е до 80л.
След промиването имам около 115-120 л. в зависимост от типа бира.
След варката остават 90-105, а понякога и 110л.
След прецеждането на утайките в бидона влизат 90-100л.
След ферментацията кегирам почти толкова, тъй като спадането на плътността компенсира донякъде утайката.
Обикновено имам около 5л. утайка от дрожди и др.

За по-точно и по-научно изчисление - книгата на Кунце :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Обем на майша

Мнениеот cervesa » 19 Ное 2015, 23:06

@victoryvt предлагам ти, като обясняващ пропорциите да не използваш твоите конкретни параметри ,а да ги при равняваш към 10 л,например, или 20 л.,което е нормалната варка за домашно пивоварене!
Мерси!и Наздраве! :)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Обем на майша

Мнениеот mayosha » 22 Ное 2015, 12:18

@Dejmos, споделям информация извадена от чуждестранни източници, която обаче, малко се разминава с практическия опит на @victoryvt

Обема на майша се смята така:

    обем на майша = обем вода + обем на малца
    обем на малца = 0.67 * количество малц в килограми

    обем на майша = обем вода + 0.67 * количество малц в килограми
Сметката за 1 кг малц става:

    (3 л вода) + 0.67 * (1 кг малц) = 3.67 л майш
Вълшебната константа от 0.67 л/кг се отнася за ечемичен малц и варира леко според различните източници:
0.65 Beersmith (линк)
0.66 John Palmer (линк)
0.67 Brew Your Own (линк)
Възможно е други малцове и добавки да абсорбират различно количество вода, което за по-големи обеми трябва да се предвиди някак.

Според тези теоретични сметки излиза, че в случая на @victoryvt, майша трябва да е около 68 л, а на практика са 70-75 л.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Обем на майша

Мнениеот Dejmos » 22 Ное 2015, 13:42

Явно ще го проверявам практически. Сменям 24 литровата хладилна чанта с 35 и се чудя колко най-много бира мога да изкарам. Вероятно ще събера не повече от 9 кг малц, може би с 1-2л по-малко вода от обичайното 3:1.

Викторе, не разбрах съвсем тази част:
" спадането на плътността компенсира донякъде утайката".
Разбирам го като увеличаване на обема на младата бира във ферментора. Поради какво?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Обем на майша

Мнениеот bojo » 22 Ное 2015, 16:31

И според моята тенджера коефициента е над 0.7
При вместимост 27л озахарявам 6.5кг малц с 19.5л вода и до ръба на тенджерата остава 1см. Май е време да се замисля за по-голяма.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40


Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron