По-висок екстракт от очакваното

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

По-висок екстракт от очакваното

Мнениеот dr_slavov » 28 Сеп 2015, 16:58

Здравейте,
имах идея за American Amber Ale. Заложих това:
4 kg German - Pale Ale
1000 g German - CaraRed
300 g German - CaraAroma
300 g German - Melanoidin
Single infusion в хладилна чанта с 14л. Продължителност 45 мин при 66С като на 30 мин разбърках и добавих 1л вряла вода за да не губя температура. Промивка с 20л. Получих 31л. с 1,048.
Според калкулатора това е около 85% ефективност, а аз заложих на 75%. Възможно ли е със single infusion толкова висока ефективност?
Проблема е, че казана за варене ми е доста широк и за 60мин загубих 10л. Съответно скочих на 1.072 което излиза от стила. Можеше да мине за Brown IPA, но охмеляването ми е слабичко. Но не е в това проблема, така или иначе дори "безстилова" ще се изпие. :D
Искам да разбера бъркам ли някъде, нормална ли е такава ефективност? За да мога по-точно да си правя рецептите за в бъдеще.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: По-висок екстракт от очакваното

Мнениеот bojo » 28 Сеп 2015, 19:00

От 35л вода си получил 31л мъст при 5,6кг малц - доста добро прецеждане. При мен нормално остават толкова литри вода в триците,колкото са килограмите на малца.
Ефективността ти е нормална, аз постигам и повече.
И с толкова цветни малцове май няма да е амбър, а нещо по-тъмничко.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: По-висок екстракт от очакваното

Мнениеот dr_slavov » 29 Сеп 2015, 08:42

Използвах лаутертюна от магазина. Оствих триците да се оцедят до край. Четох, че не трябва да остават сухи, но логиката ми беше, че тези които са изсъхнали повече няма да бъдат в контакт с течноста и няма как да предадат някакви вкусове. Взех и онзи 1-1.5л в между двата съда :lol: .

Относно цвета си абсолютно прав. Използвах калкулатора за рецепти на Brewer's Friend. Според който цвета трябва да бъде 15.4 SRM. Което е в горната граница на стила (10 -17). Като гледам обаче какво сварих, май ще бъда доста отгоре. Явно ще трябват повече варки (опит) за да се постига това което желая.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron