Софиянци, какво правите с водата?

Модератор: Martin

Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот DNA » 23 Мар 2017, 16:01

Здравейте!

Вече започнах да овладявам основите на пивоваренето и стигнах до манипулация на химичния състав на водата. Отварям тази тема с молба към по-опитните колеги в София да споделят своите практики. Също така бих се радвал на ресурси, където да можем сами да се образоваме.

Благодаря и успешни варки!
DNA
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Яну 2016, 11:12
Местоположение: София

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот Dejmos » 26 Мар 2017, 23:05

Аз не съм особено опитен и затова си карам директно с вода от чешмата. Дори не я преварявам предварително. Наливам от чешмата в съда за озахаряване, забивам бързовара вътре, загрявам и смесвам.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 658
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот stoyanninov » 26 Мар 2017, 23:44

Здрасти
Като цяло водата я третираш в зависимост от стила, в който е бирата и най-вече дали искаш да е с по изразен хмел или малц във вкуса. Това е тъй нареченото отношение хлориди/сулфати - колкото повече хлориди - толкова повече малца се усеща, сулфатите съответно са за хмела. Много базово казано.
Трябват ти: гипс (калциев сулфат CaSO4•2H2O), Калциев Хлорид (CaCl2•2H2O), и креда (калциев карбонат CaCO3) както и още няколко, но те не са толкова важни. Основно се набляга на калция и вече в зависимост какво ти трябва се слага SO4 или Cl2. Имай предвид че се работи или с моларни маси или с ppm- part per million което е мг/л но от 1гр от сухо в-во не се получават по 500ppm всъставана разтвора. :D Back to 8ми клас
Както и да е - има доста калкулатори в нетя, в които има въведен профил на софийската вода и на базата на него могат да се сметнат количествата соли за дадена рецепта. Аз лично ползвам brewersfriend, има и други.
А, и ако имаш възможност, преварявай водата преди да я ползваш - предишния ден я остави да заври и да изстине, след това я премести в нов съд, защото са паднали утайки които не искаш, и нея вече я ползваш. Това е полезно за много светлите и хмелни бири, за останалите не е от значение.
Последна промяна stoyanninov на 29 Мар 2017, 12:20, променена общо 1 път
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 177
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот Yaskata » 27 Мар 2017, 11:24

как се третират утайките от водата?!? цедят ли се?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 298
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот stoyanninov » 27 Мар 2017, 14:01

не, хвърлят се :)
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 177
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот DNA » 29 Мар 2017, 09:44

Стояне, много ти благодаря за споделения опит! Беше ми много полезно и веднага се ориентирах. Препоръчвам на всички да се регистрират в сайта на brewer's friend ако все още не са и да добавят софийската вода към профила си. Знам, че ставам нахален, но мога ли да помоля за практичен съвет от къде и какво точно да закупя за съответните хлоридни и сулфатни добавки, които са нужни за различните стилове бира?

Успешни варки!
DNA
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Яну 2016, 11:12
Местоположение: София

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот Martin » 29 Мар 2017, 10:20

DNA написа:Стояне, много ти благодаря за споделения опит! Беше ми много полезно и веднага се ориентирах. Препоръчвам на всички да се регистрират в сайта на brewer's friend ако все още не са и да добавят софийската вода към профила си. Знам, че ставам нахален, но мога ли да помоля за практичен съвет от къде и какво точно да закупя за съответните хлоридни и сулфатни добавки, които са нужни за различните стилове бира?

Успешни варки!

CaSO4 - нормален чист строителен гипс
CaCl2 - (калциев хлорид) калциева сол (Е509)
MgSO4 - английска сол
NaHCO3 - сода бикарбонат
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 979
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот stoyanninov » 29 Мар 2017, 12:19

има магазин за химикали и стъклария на бистришко шосе срещу ташев галвинг, има и други виж в нетя
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 177
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот Martin » 29 Мар 2017, 13:41

Гипса от строителния магазин, английската сол от аптеката, содата от супермаркета. Само калциевата сол (Е509) трябва да търсиш. Ползват я за пръскане по пътя през зимата, и във мандрите за осоляване на сиренето. Така че търси приятел по мандри.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 979
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Софиянци, какво правите с водата?

Мнениеот lhristov » 29 Мар 2017, 15:30

Martin написа:
CaSO4 - нормален чист строителен гипс


От строителния магазин не знам колко е чист калциевия сулфат дихидрат. Виж, от тук (№1670), гаранция.

http://www.valerus-bg.com/lab/chem-reag ... _order=ASC

Цената е 20 лв. за килограм. А килограм е страшно много.

Така че, имам предложение: разменям 50 грама срещу 1 бирка. Естествено сварена от колегата.
Смятам да присъствам на годишната сбирка на 1-ви април, и всъщност, колко "дози" да нося? :D
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Следваща

Назад към Вода и обработката й

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron