Софийска вода - данни

Модератор: Martin

Софийска вода - данни

Мнениеот ameba13 » 24 Сеп 2014, 17:01

Колеги,

след дългогодишно ровене из сайта на Софийска вода най-после открих необходимата НИ за пивоварене информация. А тя (информацията) може би си е била там и преди, ама надали.

Данните са за 2014 /януари-юни/

заповядайте:
LIK_Sredni stoinosti_2013.pdf
(401.69 KiB) 519 пъти


От данните възниква следният въпрос:

С тази вода бобът по-бързо ли ще увира, или по-бавно?
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 113
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот daniel.trifonov » 24 Сеп 2014, 17:54

За боба не знам, ама е много близка до пилзенската вода. Така че само да стане по-студено и софиянци можете да варите светъл лагер с чешмяна вода и ферментация на външна температура.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот victoryvt » 24 Сеп 2014, 17:59

Ми той Амебата е известен още като Ицо-Лагера.
"Пилзенът му е много по-добър от Пилзена тьи/мьи"
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2038
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот alvinator » 24 Сеп 2014, 19:35

Някой нещо да каже за ейловете и софийската вода? :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 197
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот daniel.trifonov » 25 Сеп 2014, 10:27

...изразих се малко неправилно. :naughty: (трябва емотикона с Франц Милде)
Дали ще е лагер или ейл, щом е светла изисква по-мека вода. Аз направих съпоставката с пилзенската вода, защото тя е една от най-ниско минерализираните и меки и е известна с тези си свойства.
За по-тъмните бири е необходима по-твърда, по ред причини, но една от причините е да се постигне оптимално pH по време на майшуването. Понеже тъмните малцове са по-киселинни, то част от киселините им се неутрализират от съединенията с основен характер в твърдата вода.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот mayosha » 27 Сеп 2014, 18:48

Съмнява ме да имам съграждани във форума, но все пак ако е полезно на някой, това е профила на водата в гр. Свиленград:

калций – 76.15 mg/l
магнезий – 18.2 4mg/l
натрий – 39.60 mg/l
хлориди – 41.00 mg/l
сулфати – 124.00 mg/l
рН – от 7.80 до 8.30 рН.ед.

Информацията е от преди две седмици от съответното ВиК дружество, бикарбонатите не ги знаели колко са.

Мисля с такава вода да правя коледната бира, заредила съм няколко туби :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 153
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот ameba13 » 28 Сеп 2014, 19:35

Перфектна вода в Свиленград.
Трябва да се следи pH при маишуване, но иначе минералният състав е идеален за добре охмелени ейлове.
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 113
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот mirix » 30 Сеп 2014, 14:03

При нас чешмянката са я описали по постно само pH 7,07, аз преди време като мерих ми излизе 7.3 , но няма да издребнявам. Имам си кладенче а то е с pH 7.8
Ицо а за боба, на тоз дългия ден как няма да уври :mrgreen:
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 891
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот victoryvt » 30 Сеп 2014, 21:30

Миро, на сайта на ВИК-Йовковци пехато си е точно 7.4 и поне в Търново е 7.4
За Горна не вярвам да е паднало с 0.3 , съвсем ти е верен уреда.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2038
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Софийска вода - данни

Мнениеот daniel.trifonov » 01 Окт 2014, 16:22

Изворът до "Аксаковска панорама" край Варна и Аксаково.
Обща твърдост - 17,3dН, 308.8 mg CaCO3
електропроводимост:8,13 uscm
pН - 7,67
Ca - 112mg/l
Mg - 7.03mg/l
Na - 20mg/l
Cl - 40mg/l
SO4 - 41mg/l
мътност 0,04
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Следваща

Назад към Вода и обработката й

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта