Проблем с изваждане на бирата от кега

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот High Hopes » 16 Мар 2018, 21:30

Благодаря! Ако разрешим кризата, ще пиша пак.
High Hopes
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Мар 2018, 21:40

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот victoryvt » 19 Мар 2018, 10:44

С парти-тап - сигурна пяна !
Това не е тап а е прост кран, при това не може и да пуснеш малко , а или пускаш или спираш.
Няма как да минете с него - истинския тап струва 60-70 лв. и това не е случайно. В него има система за редуциране на налягането, както и компенсатор за регулиране на дебита.
Тъй че - търси ей това - дали на старо, дали на ново - според бюджета :
https://www.chladenie-pivo.sk/584-thick ... ka-359.jpg

tap-beer.jpg
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот stoyanninov » 19 Мар 2018, 11:32

здравейте колеги
Виктор е безкрайно прав за крановете - flow контрола спасява на пръв поглед безнадежни ситуации - като вайс примерно.
Обаче на мен ми се е случвало нещо подобно, което не е свързано с крана - бирата се разгазира още по линията. Ако тя е къса, това може да е причинено от крана, обаче във вашия случай би трябвало да не е.
Аз, псувайки два дни на Белмекен установих няколко възможни проблема
-прегазирана бира - ако сте я сложили на 2 бара на 12* и после сте я охладили тя със сигурност се е прегазирала. Решение - джур джур пак под налягане но по-малко.
-проблем с въздух в линията. Решение - напълнете линията с вода - цялата асемблирана - конектор, маркуч, кран. Така няма да дадете възможност на бирата да се разгазира в тръбата. Водата е несвиваема течност и бирата няма да загуби налягане, докато въздуха е и така бирата се разгазира в тъбата. Веднъж появили се балончета, те действат като ядра за последващо разгазиране. Поне при мен помага това.
-топъл маркуч.Решение - изолирайте маркучите - с микропореста гума е най добре. Така СО2 си стои в течността, до момента в който не излезе от крана.
Ако излиза от крана на сладолед виж т. 1 :)
Това е поне което аз се сещам че може да е проблем. При мен в различни случаи поне едно от трите е сработило. Веднъж беше комбинация от 2 и 3.
Само без паника :) Винаги можете да я замразите и да си направите жълт ядлив сняг ;)
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот High Hopes » 19 Мар 2018, 22:50

Здравейте,

Благодарим за помощта! След много благословии сме на път да разрешим кризата. Взехме flow control и действително има промяна, топлите маркучи го установихме, преди да прочетем, но определено има значение. И прегазирането го бяхме докарали. Сега сме една идея по-близо до целта, вече си тече бира от крана.
High Hopes
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 15 Мар 2018, 21:40

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот st0ian » 15 Юни 2021, 22:48

Колеги,мога ли и аз да попитам нещо по тази тема с разпенването.Взех си Корнелиус кег и ми се иска да му сложа кран с flow control директно на ball lock бързата връзка.Идеята ми е да избегна извеждането на маркуч към колона или да пробивам вратата на хладилника за монтаж на кран.Маркуч с прост накрайник тип парти таб също не е вариант,до колкото разбирам(ще се разпенва здраво без контрол на потока).Всичко ще е вътре заедно с СО2 бутилката (отварям,наливам си и затварям хладилника).Дайте съвет дали ще се получи добре с директен кран на ball lock-a.Благодаря предварително.
st0ian
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Авг 2018, 22:30
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот martinmgm » 16 Юни 2021, 00:50

Върши чудесна работа. Понякога пуска повече пяна, ако леко прегазираш. Аз лично го настройвам на 1.6bar, а хладилника държи около 11 градуса. Тогав тече добре. Ако намаля или вдигна налягането - пяна. Общо взето на каквото налягане газираш, на това пускаш през крана. И контролираш да тече бавно, а не да се плиска в чашата. Препоръчвам ти да си вземеш цял комплект. Аз си взех от Алито и съм доволен:
https://www.aliexpress.com/item/3292612 ... 4c4dJGuow8
В случая е важен преходника, но аз реших да взема комплект за да е сигурна работата, че ще си паснат резбите.
Друг вариант е да отидеш до Интимепкс и Айс Техник и да питаш, но май нямат как да ти го вържат накрайника направо за крана.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот st0ian » 16 Юни 2021, 13:41

Благодаря.Ще опитам такова изпълнение и се надявам да нямам проблеми с разпенване.
st0ian
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Авг 2018, 22:30
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Проблем с изваждане на бирата от кега

Мнениеот GunGod » 16 Юни 2021, 17:28

st0ian написа:или да пробивам вратата на хладилника


Само пречупването е трудно, после си ги дупчиш одма. :twisted:
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Предишна

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron