Страница 2 от 2

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 15:55
от Dejmos
Това устройство не е клапан за регулуране на налягането, а предпазен клапан за flash arrester в система с ННО газ (браунов газ). Освобождава налягането в системата ако се върне пламък по тръбопровода и детонира газа в буферния съд (bubblera).
Не че подобна конструкция не може да се ползва за нашите нужди, но трябва да е по-прецизно изработена, с по-фини детайли и с регулиращ винт.

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 20:15
от balabanoff
Dejmos написа:Това устройство не е клапан за регулуране на налягането, а предпазен клапан за flash arrester в система с ННО газ (браунов газ). Освобождава налягането в системата ако се върне пламък по тръбопровода и детонира газа в буферния съд (bubblera).
Не че подобна конструкция не може да се ползва за нашите нужди, но трябва да е по-прецизно изработена, с по-фини детайли и с регулиращ винт.


Да, трябва винт. Може да стане със стъклена съчма от бутилка с алкохол. Може да се ползва и гърлото за легло. А за корпус пластмасовите фитинги са добри и евтини.
Гледах промишлени, над 200 лева са

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 14:49
от Dejmos
Със стъклено топче в гърлото на бутилката едва ли ще стане. Няма да уплътни добре под налягане. Трябва ти гумено уплътнение.

Може би ще е по-лесно да подходиш по друг начин - ферментираш малко количество мъст с мая или с по-голямо засяване с бирени дрожди в друг съд, за да знаеш със сигурност на какъв остатъчен екстракт ти завършва ферментацията. Смяташ колко захари ти трябват за нужното ниво на газиране и при достигане на тази стойност в основния съд - махаш водния клапан и затваряш плътно. Ще трябва да мериш често екстракта, но ще си спестиш инженерните предизвикателства.
И да имаш резерв от издържливост на ферментора, за да не гръмне, ако сбъркаш с малко сметките.