Сух охладител за бира

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Сух охладител за бира

Мнениеот Sapata » 12 Мар 2017, 23:45

Здравейте,

Интересува ме сухите охладители за бира дали са подходящи за домашна употреба (1 кег за седмица/две)?
Имам впредвид машинки от този вид - http://shop.icetechnic.com/%D0%BE%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0

По чуждите форуми само за keezer и kegerator пишат, въобще не срещнах някой да ползва сух охладител, а за апартаменти с по-ограничено място ми изглежда идеално решение.

Нещо по-специфично при избор на такава машинка трябва ли да се гледа?
Sapata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 23 Дек 2015, 19:58

Re: Сух охладител за бира

Мнениеот bojo » 13 Мар 2017, 09:42

Проблемът е къде ще стои кантата - на топло в стаята.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сух охладител за бира

Мнениеот Martin » 13 Мар 2017, 10:33

Е то това е смисъла на охладителя, да може да седи кега на топло.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сух охладител за бира

Мнениеот bojo » 13 Мар 2017, 13:34

Идеята ми е, че ще стои бирата в кантата на стайна температура (на топло) седмица и повече. При температури над 20гр май не е много добре.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сух охладител за бира

Мнениеот Sapata » 13 Мар 2017, 14:56

Да идеята е кефа да е на стайна температура седмица или две. Това е и един от въпросите ми - ще се развали ли бирата за такъв период?
Sapata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 23 Дек 2015, 19:58

Re: Сух охладител за бира

Мнениеот victoryvt » 14 Мар 2017, 14:10

Ами - зависи от майстора, но за повече от седмица е трудно да се помисли че няма да има отклонения във вкуса.
В самата линия от кега до крана се загнездват бактерии, тъй като всяко отваряне на крана за точене означава и връзка с атмосферата.
Накрайниците или главата също са източник на бактерии - не е лошо да се пръскат преди употреба с дезинфектант.
Както и периодично да се промива линията със сода каустик и после с вода и дезинфектант.
Дори и промишлените кегове с бира имат срок за употреба след отваряне и зареждане в инсталацията и той е около седмица -две.
А какво остава на домашния кег, в който няма начин да няма някоя останала бактерия или гъба.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Сух охладител за бира

Мнениеот Martin » 14 Мар 2017, 14:46

Друг е въпроса кой оставя кег неизпит повече от седмица... не и в къщи.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron