Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 03 Юни 2018, 22:27

Нали знаеш, че най-благопроятната среда за развитие на гадове е при наличието на белтъци :) Не виждам смисъл да правим нещо, което не е сигурно съвсем, като го предпочетем пред нещо, което винаги досега е давало добри резултати и го правим от няколко години :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 11 Юни 2018, 16:04

Вайцена го подкарах от кега. Перфектната бира за лятото :) (поне за мен). В бутилковата версия имам чувството, че газировката е под нужното ниво, но ще се изпие. Тези дрожди ги оценявам като по-добри от WB-06 и отстъпващи на Вайщефан.
Прикачени файлове
34688248_1845432105493060_852157082445545472_o.jpg
Вайцена на 4 дни в кега
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 11 Юни 2018, 16:20

Много сватби, много нещо :lol: Още един колега ще се "бракува" и пак ме молят за включване :D Та вчера варих още една биричка: Американско пшенично!
- Малц общо 8 кг.:
--Пейл Ейл 4,7 кг;
--Пшеничен 3 кг;
-- Карахелл 0,150 кг;
-- Мюних 1 0,150 кг.
Озахаряване 1/3 с 24 литра вода, с добавени 10 гр. гипс и 10 мл. млечна киселина (трябваше да са 5 мл., ама се отплеснах :lol: )
-65-66 гр. за 45 минути;
-72 гр. за 15 минути;
-78 гр. машаут;
Преди варенето 35 литра мъст на 12 Брикс;
Варене, бурно общо 90 минути, добавяне на хмел по следната схема:
- 60 минути преди края 10 гр. Цитра на 13,2%АА;
- 15 минути преди края 10 гр. Цитра на 13,2%АА;
- 10 минути преди края 15 гр. Цитра на 13,2%АА;
- 5 минути преди края 15 гр. Цитра на 13,2%АА;
- след спиране на варенето 50 гр. Цитра на 13,2%АА;
ИБУ: около 30 (по калкулатор)
Охлаждане до малко под 40 гр. и заквасване на 28 литра мъст на 14 Брикс със стартерче на дрожди SIGMUND'S VOSS KVEIK, престояли близо 10 месеца в хладилника (6 месеца с вода и близо 4 месеца с изотоничен разтвор). Трябваше им 15-тина часа за да проявят някаква активност. След заквасването клапана започна да бумти след около 8-12 часа. В момента си тече една нормална ферментация :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 06 Авг 2018, 10:51

Бирата стана, сватбата мина, всичко се изпи :)
Прикачени файлове
38502522_278157276249643_1499162213024268288_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 06 Авг 2018, 11:11

Понеже вкъщи няма капка домашна бира (крановете пресъхнаха), вчера трябваше да се вари нещо спешно. Набързо сглобена рецепта за Амбър ейл:
Млац, общо 7 кг.
- 5.5 кг. Пейл Ейл;
- 0,5 кг. Кара Арома;
- 0.5 кг. Кара Ред;
- 0.5 кг. Кара Мюних 2;
Озахаряване 45 мин. на 66 гр., 15 мин. на 72 гр. и маш аут на 75 гр. Промиване с вода на 78 гр. , като се попрестарах и събрах повечко литри на по малко Брикс. 36-37 литра на 10 Плато и 2 литра отделени за стартери.
Варене много бурно 90 минути, с добавяне на хмел по следния начин:
- 50 минути преди края: 20 гр. Съмит на 14.3% АА;
- 15 минути преди края 50 гр. Арамис на 5% АА + малко Ирландски мъх;
- 5 минути преди края 50 гр. Арамис на 5% АА;
- 1 минута преди края 50 гр. Арамис на 5% АА;
Охлаждане до 40 гр., финално прецеждане и заквасване на 29 литра на 12 Брикс, с дрожди SIGMUND'S VOSS KVEIK, 100 мл. дрождева утайка без стартери, без нищо. Просто извадена от хладилника, оставена за 30-40 мин. и излята във ферментатора. Мислех си, че ще има голяма лаг фаза и т.н., днес сутринта като станах, клапана звънтеше :shock: За пореден път се убеждавам, че тези дрожди са абсолютни "изроди" :D
Прикачени файлове
38472419_282380855828809_3821656952178475008_n.jpg
Амбър ейл преди ферментация
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта