Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Модератор: Martin

Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот ultrashock » 13 Апр 2018, 16:32

Здравейте,
Пускам темата с цел да бъде полезна за такива пивовари като мен, които все още нямат специални условия за температурно контролирана ферментация.
Какви дрожди са най-подходящи за ферментация на стайна температура през топлите месеци - 20-24 градуса, та дори и до 28 в най-горещите дни? Помня, че Мартин беше ползвал Sigmund's Voss Kveik, за които дават до 35°C, което направо ме изуми. Има ли други подобни и за какви стилове бира могат се ползват? Какви са рисковете при ферментация на толкова горещо - неприятни аромати, вкусове и т.н.
Общо взето може да обсъдим всичко, свързано с ферментация на по-високи температури.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 448
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот Martin » 16 Апр 2018, 08:56

С добри резултати до 25-26 градуса съм ползвал: WYeast Wehenstephan weizen, Belle saison, Safbrew abbaye.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 931
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот MadButcher » 16 Апр 2018, 09:55

Е що я пусна тая тема тук, а не при дрождите и ферментацията? В топлото време съм правил IPA с Mauri Brew ALE 514 има ги в магазина. Описана е температура на ферментация до 32гр., добре работиха на 27-28гр., няма неприятни вкусове и миризми. Сега мисля да правя Сезон с Belle saison, ще видя какво ще стане. Трябват им някъде ок23-25гр. Междо другото някой ако снабдява прословутия Kveik може да ме има предвид - ще почерпя.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 146
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот S.Dosev » 17 Апр 2018, 09:36

Mauri Brew ALE 514 съм ги ползвал и аз на по-висока температура и съм доволен, подходящи са за всички видове Английски Ейл.
Аватар
S.Dosev
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 33
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот ultrashock » 17 Апр 2018, 09:43

Радвам се, че имаме избор и за летния сезон. Хубаво е да се помисли за контролирана температура по време на ферментация, но който вари в апартамент знае за какво става въпрос :)
Мисля да опитам някой Saison, не съм правил такава, както и разбира се Weizen, тъй като опредено ми допада за топлите вечери :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 448
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот nurv » 10 Май 2018, 10:32

Моят скромен опит показва, че Safale US-05 работят добре до 26-7 градуса.
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 40
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот Martin » 11 Май 2018, 08:48

А моят опит с УС05 показва точно обратното. Над 22-23 градуса почват да пръцкат феноли като диви, направо не се пие бирата.

За лятото имам 2 щама квейк - Sigmund`s Voss Kveik (30°C-37°C) и Julius Simonaitis Kveik (34°C-40°C). Когато събирам от тях, пиша във фейсбук за желаещите да им пратя. А който има път към Сливен, може и лично.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 931
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот ultrashock » 11 Май 2018, 10:50

Martin написа:А моят опит с УС05 показва точно обратното. Над 22-23 градуса почват да пръцкат феноли като диви, направо не се пие бирата.

За лятото имам 2 щама квейк - Sigmund`s Voss Kveik (30°C-37°C) и Julius Simonaitis Kveik (34°C-40°C). Когато събирам от тях, пиша във фейсбук за желаещите да им пратя. А който има път към Сливен, може и лично.

От сега се записвам и за двата ако може :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 448
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот MadButcher » 11 Май 2018, 11:28

nurv написа:Моят скромен опит показва, че Safale US-05 работят добре до 26-7 градуса.

С Safale US-05 така вмирисах една коледна бира, че хвърлях. Над 24 градуса им е много. Сега парвих сезон с Беле сезон имакар, че ги дават до 23 градуса на 25-26 във ферментатора при първична дадоха много добър резултат. Усеща се леко пиперлива нотка. За вторична смъкнах на 18 и така бутилирах. Газировка в бутилки на 20 градуса
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 146
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Подходящи стилове бира и дрожди за топлите месеци

Мнениеот nurv » 11 Май 2018, 14:27

Ех сега ме замислихте. Ама нямам други под ръка, а утре е денят. Ще си ползвам US-05 пък каквото стане.
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 40
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron