и аз сварих първата бира

Модератор: Martin

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 11 Ное 2017, 15:42

Първо да чистетя именниците днес Виктория и Виктор.Дъщерями има имен ден както и Виктор Върбанов пожелам да са живи и здрави.Ето това си отворих за празника- раух на 1 година
20171111_125310_resized.jpg
рауха
20171111_125310_resized.jpg
рауха
.И сега да попитам нещо:
Винаги варя едно количество бира варката ми е 8кг малц.И винаги изкарвам мъст с начален екстракт от 11 до 12 брикс.Съдовете са ми еднакви всеки път всичко е премерено и отиграно десетки пъти ,обаче този път ми даде екстракт 14% -- ЗАЩО ПИТАМ като не съм направил нищо по-различно.варка винаги 90 минути.
Поздрави и наздраве на празнуващите
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 352
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 12 Ное 2017, 23:06

Варя на газ.Има над какво да помисля.Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 352
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот Martin » 13 Ное 2017, 10:02

Имах и аз няколко варки където ми излизаше ужасно висока екстрактивност. Оказа се че кантара ми се е прецакал.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 831
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот dr_slavov » 13 Ное 2017, 11:00

Пиша ти първите няколко неща които ми минават през ума и влияят на крайната екстрактивност.
1. Вида на малца. Пилзена е с над 81% екстарктивност, а CARAFA с 65%
2. Едрина на смилане на малца
3. Профил на майшуване.
4. Варене. Ако вариш на газ е много трудно да направиш едно и също изпаряване от варка до варка. Ако вариш на ток е по предвидимо, но и там има вариативни фактори. Напрежение на мрежата, околна температура, начално количество преди варене.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 338
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 22 Ное 2017, 13:10

От горе на всичко и ферментазията ми се влачи за една седмица са свалили дрождите от 14 на 10 брикс ама се вижда през стъклото че ферментира яко.Реших и вдигнах температурата след третия ден.Сега е 15 градуса
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 352
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 02 Дек 2017, 08:01

Нещата се изясниха :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
След като приключи ферментацията и започнах да бутилирам и кегирам бирата излезе по-малко от обикновено с около 3.5 литра .Който съм изпарил по време на варката.Алкохолно съдържание 4.8% сега след газировката ще пробвам да видя как и после поне 3 месеца на студено и консумация чак на пролет.
Поздрави и наздраве
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 352
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron