Страница 1 от 1

Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 15 Май 2019, 23:41
от peshcobg
Привет :)

Боря се с проблема, че наливната бира излиза на пяна и не успявам да се оправя.

Имам кегератор, който е с температура около 5 градуса. Налягането съм го направи да е към 0.75 атм (~10 psi) и от 3-4 дена така си седи. Преди това опитвах да точа при налягане 2 атм. След редуцир вентила имам разклонение на линията за газ за два кега. И двата са закачени и двата излизат като пяна. Бирата е газирана с екстракт със сходни параметри като и минали пъти (до сега не съм имал такъв проблем с разливната система).

Някой експерт дали може да даде акъл :)

Благодаря!
Пешо

Re: Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 09:53
от ultrashock
Колко време, на какво налягане и температура си я газирал?

Re: Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 17 Май 2019, 20:44
от peshcobg
Газирана е с екстракт като бутилкова.

Re: Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 19 Май 2019, 12:31
от victoryvt
Напиши точно с колко екстракт на литър е газирана, с какви дрожди е била ферментирана, колко начална и колко крайна плътност измери и т.н.
Ако кегът е прегазиран, лечението е :
1. Вадиш го на топло и след като се стопли, изпускаш налягането до дупка.
2. Друсаш малко и пак изпускаш. Всичко това е на око, без да имаме възможност да разберем дали сме уцелили точното количество разтворен ЦО2. Така че - ако е за пръв път - може и само еднократно изпускане. Освен това голямо значение има и колко е пълен кега. Ако е препълнен и няма място - може да се наложи многократно изпускане и изчакване да направи налягане.
3. Местиш в кегератора, нагласяш си налягането на редуцира както трябва, изчакваш да се охлади и пиеш.

Между другото, понижаването на налягането временно не води до по-малко пяна, а даже до повече.
Усилването на налягането подобрява нещата, но само за малко време, после добавя още газировка и става невъзможно да се точи.

Re: Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 19 Май 2019, 20:59
от peshcobg
Става дума за две бири, които са заедно в кегератора. Едната е на 50% пълна, а другата на 80%.

Едната е светла с OG: 12,7; FG: 2 и е газирана 22 литра с 1,8 литра мъст.
Другата е тъмна с OG: 14,2; FG: 3,5 и е газирана 22,5 литра с 1,4 литра мъст.

И от двете бири имам бутилирана и там газировката е ОК.

Също така от повече от година кегирам по кажи речи сходен начин и не съм имал такъв проблем.

Моето подозрение е, че е нещо в разливната система, но не мога да разбера какво.

Пешо

Re: Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 19 Май 2019, 21:17
от peshcobg
И двете бири са с US-05

Re: Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 20 Май 2019, 08:49
от victoryvt
Ако бутилираната е с добра газировка, то това значи че в кега е прегазирана.
Но не разбрах защо единия е на 50% пълен, а другия на 80 ?
Може би вече си ги изпил ? Защото ако са били така напълнени и газирани - (единия полупразен) едва ли биха се прегазирали.
Аз за кегове газирани с пивна мъст добавям само 1/2 от количеството, което би било добре за бутилките.
Същото важи и за захар - бутилки с по 7гр. на литър, кегове с по 3.5гр. на литър.
А ако кегът ще е в кегератор на студено, по-добре никаква захар - само налягане. Още на втория ден вече става прилично газиран.
А и не е хубаво да се пие газирано, особено за хора с високо кръвно и наднормено тегло.

Re: Наливната бира излиза на пяна

МнениеПубликувано на: 20 Май 2019, 21:20
от lhristov
victoryvt написа:А ако кегът ще е в кегератор на студено, по-добре никаква захар - само налягане. Още на втория ден вече става прилично газиран.


Ми да, елементарно. И аз така правя. Нали това е смисъла от СО2.
Утайките в първата чаша и след това бистроооооо...