Фиксиране на температурата

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Фиксиране на температурата

Мнениеот bat_Bedo » 26 Мар 2018, 10:53

Да попитам нещо по темата:
От къде сте сигурни каква е температурата? Имам пред вид че Преди да измерим последната разбъркваме. Обаче преди това и докато достигнем определена стойност тя си е бая различна горе и долу в съда. Да не говорим че в моя случай има разлика ляво/дясно.
Все се чудя дали да не забия една бъркалка дето непрестанно лекичко да разбърква майша.
bat_Bedo
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Мар 2018, 10:42

Re: Фиксиране на температурата

Мнениеот MadButcher » 26 Мар 2018, 12:00

Аз нищо не разбрах :?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Фиксиране на температурата

Мнениеот ALL_ON » 26 Мар 2018, 12:07

Предполагам, че колегата говори за измерване на температура по време на майшуването (озахаряването). Да, наистина има разлики при различно измерване. Според мен е добре да се разбърка добре и да се измерва постоянно. Ако се разбърква добре, разликата в температурата на различни места не е голяма и е в рамките на допустимата грешка.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 506
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Фиксиране на температурата

Мнениеот dr_slavov » 26 Мар 2018, 12:09

Да, има температурни разлики в различните части на съда. Неизбежно е. Колкото обаче площта на съда е по-малка спрямо обема толкова местата с различна Т от търсената са по-малко процентно. Стана малко объркващо. :) С две думи, колкото ти по-голям обема на майша толкова по-лесно се подържа Т.
Бъркалката помага във всички случай. И за равномерно разпределение на Т и за по-добро действие на ензимите.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 427
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Фиксиране на температурата

Мнениеот bat_Bedo » 26 Мар 2018, 14:32

dr_slavov написа:Да, има температурни разлики в различните части на съда. Неизбежно е. Колкото обаче площта на съда е по-малка спрямо обема толкова местата с различна Т от търсената са по-малко процентно. Стана малко объркващо. :) С две думи, колкото ти по-голям обема на майша толкова по-лесно се подържа Т.
Бъркалката помага във всички случай. И за равномерно разпределение на Т и за по-добро действие на ензимите.


Никък не е объркващо. Мерси.
Обзче на моменти толеранса отива над 5 градуса. Явно ще му нахакам бъркалка.
bat_Bedo
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Мар 2018, 10:42

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта