Липса на ферментация на White Labs PurePitch

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Липса на ферментация на White Labs PurePitch

Мнениеот Clarion » 19 Мар 2017, 14:32

Вчера за първи път ползвах течна мая - White Labs, PurePitch, WLP011 (European Ale), 40 ml.
Изпълних всички инструкции на производителя, само екстракта ми беше малко по-висок 13Р (до 12Р и 20 литра дават една доза без стартер).
Темп на засяване 21С, поддържана е през цялото време на 20-19С.
20 часа след засяването - ферментация няма. Нямам проблем с херметичността и с други базови неща - двадесет и някоя варка ми е :-) Дрождите седят като утайка на дъното без абсолютно никаква активност - горе е като високопланинско езеро :-)
Подгрях лекичко пак до 21С - ще изчакам още малко, но в една от най-интересните книги за домашно пивоварене беше написано - ако няма ферментация - не се паникьосвайте! Ако няма 36 часа след засяването - време е да се паникьосате!!! :-) Та, подготвям се за паниката - за първи път ще ми е ... да загрея още, да ги раздвижа, ...? Нямам още от същата мая - в краен случай им слагам едно US-05 в същия ферментатор (в момента се прави още една IPA - нямам трети)?
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Липса на ферментация на White Labs PurePitch

Мнениеот dandilov » 19 Мар 2017, 20:25

Ако след 36 часа няма ферментация, откали бирената мъст от сегашната утайка и засей други дрожди.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Липса на ферментация на White Labs PurePitch

Мнениеот Clarion » 19 Мар 2017, 21:02

dandilov написа:Ако след 36 часа няма ферментация, откали бирената мъст от сегашната утайка и засей други дрожди.

а ако не я откаля и сложа нови дрожди (един бърз стартер с US-05 си направих) в същия ферментатор (с тези трупове вътре :-) ) - какво е най-лошото което може да се случи? щото иначе в две туби от минерална вода трябва да го преместя, със съпътстващите усложнения.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Липса на ферментация на White Labs PurePitch

Мнениеот dandilov » 19 Мар 2017, 23:05

Бирата ще е пренаситена на дрожди и живите ще почнат да ядат умрелите. Най-лошото, което може да се случи е отделяне на сероводород и миризма на развалени яйца.
В най-добрият случай пък бирата ще има миризма на мая.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Липса на ферментация на White Labs PurePitch

Мнениеот Clarion » 20 Мар 2017, 12:03

dandilov написа:Бирата ще е пренаситена на дрожди и живите ще почнат да ядат умрелите. Най-лошото, което може да се случи е отделяне на сероводород и миризма на развалени яйца.
В най-добрият случай пък бирата ще има миризма на мая.

Разбрах, благодаря!
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Липса на ферментация на White Labs PurePitch

Мнениеот Clarion » 20 Мар 2017, 12:13

Такааа ... на 38-я час след засяването на този PurePitch WLP011 (щото 36-я го проспах - в 5 сутринта се падаше :-) ) се появиха първи признаци на някаква активност, а на 40-я вече ферментираше бурно. Не съм правил нищо освен да ги поразбъркам малко и да поддръжам 21-22С.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта