Трудна (липсваща) ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот dr_slavov » 15 Мар 2017, 14:43

Нокога не съм пил шипково вино. Така, че може да пробвам нещо ново. :D
Снощи откалих след диацетилната пауза и преместих за лагеруване. Екстракта е паднал до Р2,7. Не усетих неприятни аромати, освен този на мая. Но той си го има при всички лагери които съм правил. След лагеруването изчезва.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот boris » 10 Юни 2019, 10:17

Привет на всички.
От известно време чета форума, но не съм писал до сега. Намирал съм решение на проблемите или тук или в книгата "Домашна бира..."
До момента съм направил десетина варки и резултатите са повече от прилични. Бирата е хубава и се харесва от приятели и познати.
Онзи ден обаче се сблъсках с нещо, на което не знам как да реагирам.
Тръгнах да правя Сух Стаут:
4кг малц, 3л вода на килограм майшуване, 4л на килограм за промиване. Майшуване на 66 градуса за 60мин. Начален екстракт 1.040, което е 10 Плато. Мисля, че е приемливо за стила бира.
Заредих ферментатора, което е 20л туба от минерална вода. Напълних го не до горе разбира се, а има място за още 2л. Ползвах дрожди Windsor. Ползвам ги за пръв път. Ферментацията започна след 2-3часа доста бурно. Температурата беше 26 градуса. Тъй като водния клапан не уплатнява добре на отвора на капачката на ферментатора, уплатвявам с тесто.
По едно време случайно видях, че олеле! Тестото подгизнало, клапана се килнал, а бирата направо извира. Еми срам ме срам се паникьосах. Взех, че направих гениалното нещо да излея част от течността. Ферментацията замря, явно съм излял дрождите. На другия ден реших да спасявам някак. Добавих дрожди Нотингам с надеждата да стартирам пак ферментация. Не успях да аерирам добре пълния ферментатор. В момента водния клапан едвам бълбука на голям период от време. Пяна на повърхността не знам дали и има.
Може ли да ми кажете как да процедирам? Има ли надежда или бирата в канала?
Поздрави,
boris
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 10 Мар 2019, 14:14

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот dr_slavov » 10 Юни 2019, 10:45

Остави канала като краен вариант.
Тези дрожди работят при 15-20С. Нормално е при 26 да има такава бурна ферментация и всичко да е приключило 24 часа. Просто провери колко ти е паднал екстракта и ще разбереш. Най-вероятно ще се окаже, че е нямало нужда да презасяваш, а само си окислил бирата с това второ аериране.
Ако нямаш температурен контрол на ферментацията, в бъдеще за летните варки подбирай дрожди на които оптималната температура е по-висока.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот boris » 10 Юни 2019, 11:12

Благодаря.
Явно от зор само съм прецакал нещата повече. След ден два ще меря плътността и ще видя пада ли. За момента не мирише на кисело.
boris
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 10 Мар 2019, 14:14

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот GunGod » 11 Юни 2019, 08:54

Ако след измерване плътността е ок помисли за колдкраш/желатин.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот MadButcher » 11 Юни 2019, 10:47

Абе, точно колдкраш и желатин му е сега зора! :D Той човека се е панирал, че взела да излиза пяната през ферментатора и направил още една камара щуротии, ще ти доизкусурява с желатини и колдкраш.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот deuspld » 11 Юни 2019, 13:04

Има логика в желатина и колдкраша от гледна точка на микробиологичния контрол. Ако наистина колегата все пак е успял да си прецака бирата и ферментацията тръгне в нежелана посока след всичките изригвания, презасявания, джуркане и тн, комбинацията желатин + престой на 0 градуса за няколко дни + много внимателно отделяне от утайката биха стопирали евентуално процеса.
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот boris » 11 Юни 2019, 20:14

Вие тука с бедстващ човек започнахте да се базикате :). Шегувам се, разбира се. Днес мерих, плътността е паднала до 2,5 P. Мирише на бира без да долавям нещо кисело като аромат.
Благодаря за съветите ви.
boris
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 10 Мар 2019, 14:14

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот GunGod » 11 Юни 2019, 23:50

Отърви се колкото може по скоро от утайките без много да я ломбуркаш, достатъчно си я окислил.
Прекалено много мая си посял, затова писах какво е желателно. Относно микробиологичните процеси само пак през тенджерата се оправят, студа няма да помогне. Консумирайте я бързо тази варка, наздраве!
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот MadButcher » 12 Юни 2019, 10:37

Мисълта ми беше друга - въобще не отричам колдкраша и желатина, но предполагам, че колегата достатъчно се е обркал, за да си усложнява живота с техники, които не са от крайна необходимост и все пак изискват определен опит. Моят съвет е да действа да бутилира и като газира да подкарва. Следващият път внимателно прочети температурата на ферментация, на щама, който използваш. Различните щамове смъкват до различно ниво крайната плътност. Има дрожди, които работят до 30 градуса. Остави пространство във ферментатора, при съмнения за стоп на ферментацята замери докъде е стигнала, да не би случайно да е приключила, а ти да чакаш още. При стартирала веднъж ферментация не се аерира повторно. Хайде другя път успех
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron