Висок краен екстракт?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Висок краен екстракт?

Мнениеот Martin » 26 Яну 2017, 17:52

Не става така Айсбок.. правил съм.
Слагаш кофата/бидона на студено и няколко пъти на ден гребеш отгоре ледените люспи. Иначе замръзва всичко размесено, и при размразяване няма отделяне.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 959
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Висок краен екстракт?

Мнениеот Dave Lombardo » 27 Яну 2017, 09:41

dr_slavov написа:Отиваш на 23-24% алкохол. Това ли е целта?

Пивка, освежаваща биричка :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 166
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Висок краен екстракт?

Мнениеот Dejmos » 28 Яну 2017, 00:52

Целта е 30+ .

И изобщо не знам какво ще е.
Преди години опитах Tactical nuclear pinguin. Най-скъпата глътка алкохол, която съм пил - 7,50 евро за 20мл. За съжаление ми хареса...

Няма никакъв шанс да го повторя. Онова вероятно би трябвало да се определи като айс-стаут, отлежавал след сгъстяването последователно два пъти по 8 месеца в бурета от два различни вида уиски.

Аз използвах пилзнер малц, започнах озахаряването на 65 и завърших на 62, целта е повече ферментируеми захари. Това явно го постигнах. Слаб цвят и ниска горчивина, защото вкусът ще се уплътни след отделянето на водата. Слвд това ще отлежи в дъбов чипс (а може и чипса от домашния бърбън) за месец, може евентуално и леко сухо охмеляване да направя.

Товс, което Мартин казва, ме притеснява. Логично е, затова ме притеснява още повече. Нямам условия да замразявам кофата. Терасата е остъклена и не става достатъчно студено, че да замръзне. Дори навън на паркинга, в паркирана на сянка кола и разделена в сравнително малки обеми, бирата не започва да замръзва :(

Надявах се на бавно частично замръзване на бутилките, като водата се концентрира от едри кристали в големи парчета лед и аз да източа останалото, да изчакам нклк минути да се освободи затворената между кристалите бира и да отлея и нея. Може би няма да стане точно така.

В краен случай, камерата на бирения хладилник събира 4 бутилки. Мога плавно да регулирам температурата вътре, докато започне да замръзва.

Лошото е, че ако изобщо не стане номера с отделянето на водата, няма как да направя бира от това нещо. Много сухо тяло, 8% алкохол и 11IBU... мога да я бутилирам и газирам, ама кой ще я пие ...

Едит///

След тази рекордно студена според синоптиците нощ, бирата не започна да замръзва в багажника. Изглежда само малко по-гъста. Отива в камерата... която събира 3, а не 4 бутилки по 1,5 л. Ще е дъъъъълго замразяване, без гаранция за успех.


П.П. Имате ли идея какво да я правя, ако не стане номера?
Единственото, което ми идва наум, е да охмеля сухо, за да има все пак някакъв аромат. А газирането да го направя със захарен сироп от мусковадова захар и силно горчив хмел...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 647
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Висок краен екстракт?

Мнениеот Dejmos » 04 Фев 2017, 23:02

Горе-долу се получава.
На ниска степен на хладилника (не съм мерил температурата в камерата) бирата замръзва бавно и образува сравнително едри кристали. После с бавно и внимателно отделям "сгъстената" бира с отливане в друга бутилка с фуния и маркуч до дъното, за да не се пени. Между кристалите лед има доста бира, обръщам бутилката във фунията над друга бутилка и тази бира се отделя бавно, но в нея влиза и вода от топящия се лед. Остатъка от лед с малко бира оставям да се стопи.

Проблемът е, че не знам какво има в готовата "бира". (по-скоро полуготова, защото ще повторя процеса още поне веднъж)
Чудя се как да измеря поне приблизително съдържанието й.

Използвам рефрактометъра, само за приблизителна оценка дали наистина сгъстявам бирата.
Започвам с бира, в която има 8% алкохол и остатъчен екстракт 3*В, рефрактометърът отчита 9.
След замразяването и отливането на бирата от пет бутилки имам три бутилки, които рефрактометърът отчита между 11 и 12,5, една полупълна на 7,2 и една и половина на 3-4.

Въпросът е тези измервания изобщо показват ли ми нещо?

Някой има ли съвет как да меря и как да интерпретирам измерването с рефрактометъра?


--------------------------------------

Имам една идея, моля за отзиви дали има хляб в нея.

Знам, че бирата ми преди замразяване е с 8 обемни процента алкохол и 3 тегловни процента захари.
Искам, в идеалния случай, да редуцирам обема с 3/4, като отделям само вода. В края би трябвало да имам течност с ABV 32 и остатъчен екстракт 12. С известно приближение това означава, че в 100гр бира има 12гр захари, 25гр алкохол (плътност 0,79гр/см3) и 63 грама вода.

Мога да направя такава течност и да я ползвам за контролна. Като я измеря с рефрактометъра, ще знам какви показания трябва да има, когато достигна търсената плътност на айс-ейла.
Проблемът е, че вероятно ще излезе извън скалата на рефрактометъра.
Ако (когато) това стане, дали мога да взема 50 гр от тази контролна течност, да я разредя с 50 гр вода и да я измеря. После да направя същото с резултата от сгъстяването на бирата, за да знам кога съм достигнал приблизително търсения резултат.
Дали зависимостта на показанията на рефрактометъра спрямо разреждането на контролната течност е линейна? Т.е. ако разредя 1:1 с вода, показанията двойно ли ще паднат? Съответно ако разредя 1:2 с вода, тройно по-малко ли ще покаже?

(Важно уточнение. Залагам на предположението, че отделяйки леда, "затворената" в него бира съдържа пропорционални на началната суровина алкохол и захари. Т.е. колкото сгъстя захарите, толкова ще сгъстя и алкохола. Ако това не е така.... нямам никаква идея какво ще стане и какво да меря :( )

П.П. Това вече не е баш помощ за проблеми. Вече е по-скоро за раздела с експерименти. Ако Виктор прецени, може да я премести там, а аз ще коригирам заглавието.


EDIT ///

Сместа от 12гр захар, 63гр вода и 25гр чист спирт според рефрактометъра е 22,5 Брикс. Няма да ми се налага да разреждам контролната проба и съответно сгъстената бира, за да ги вкарам в диапазона на рефрактометъра.
Единствената неизвестна величина, която остана, е дали спиртът и остатъчният екстракт "се сгъстяват" пропорционално. Залагам на да. Накрая може да оставя 100 грама от готовото нещо да се изпари изцяло, за да видя колко захари са останали. Но това е съмнителен подход, никога не мога да съм сигурен дали съм изпарил всичката вода, захарите са хигроскопични.


EDIT 2 ///

Направих малко експерименти, за да установя как рефрактометърът мери алкохола. Направих контролни разтвори с концентрация на алкохол от 50% до 3%. Открих, че показанията на рефрактометъра са пропорционални на процента алкохол, т.е. зависимостта е линейна. Рефрактометърът показва 2,8 пъти по-ниска стойност от алкохолното съдържание, изразено в проценти - ABV 50 отговаря на показания 17,8. Направих над 20 измервания, за да усредня резултата и да намаля грешката от отчитане.

Има разлика спрямо измерването на контролната проба по-горе. Според това измерване и откритата зависимост, рефрактометърът би трябвало да покаже 23,4, а не 22,5. Предполагам, че резултатът от контролната проба е по-точен, там бях много по-прецизен и измервах съставките с аптекарска везна, докато за това измерване дозирах със спринцовка и в добавка съм губил по капка разтвор за всяко измерване. Тогава коефициентът е 3, а не 2,8.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 647
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта