Помощ! :-)

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Помощ! :-)

Мнениеот lunna » 08 Дек 2015, 16:59

Здравейте и честит 8ми декември на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти! Весело изкарване, най-вече с домашна бира! :D

Днес правя поредната варка и ми се случи случка. Точно, когато започнах да охмелявам и на 80та минута прибавих първата доза хмел, взе, че спря тока!
След около 45 минути дойде, вдигнах температурата на 100 градуса, прибавих втората доза и продължих по схема, спазвайки по-нататъшните интервали.
Направи ми впечатление обаче, че сякаш потъмня мъстта, а може и да си въобразявам.
Та, въпросите ми са: правилно ли постъпих и дали ще има промяна в горчивината, вкуса и цвета на бирата?
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Помощ! :-)

Мнениеот victoryvt » 08 Дек 2015, 17:19

Горчивината зависи от продължителността на вренето по следния начин - в определеното количество хмел има определено количество алфа киселини, които могат да се разтворят и да вгорчат бирата с определено ниво на ИБУ единици.
Причината да врат от 60 до 90 мин. е че толкова е нужно за да се достигне степен на утилизация близка до 90-99%.
Ако ти ги вариш не 90 , а 900 мин. - те няма да "пуснат" повече горчивина.
Проблемът е ако не са врели поне 60 мин. - тогава просто гпрчивината няма да е толкова колкото е изчислявано в рецептата, но бирата няма да е по-лоша.
За потъмняването не мога да кажа, но ако е имало време да се окисли бирата е възможно да се е променила малко, но не вярвам да е критично.
Не се сещам какво друго може да се случи за 45 мин. прекъсване при това - темп. е паднала от 100гр. на 85 да речем.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Помощ! :-)

Мнениеот cervesa » 08 Дек 2015, 20:26

Лека корекция: утилизацията е 30% от съдържащите се А-горчиви киселини.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Помощ! :-)

Мнениеот lunna » 08 Дек 2015, 22:21

Ми, каквото станало - станало. :D Рефрактометърът ми показа стойност 1.065, та сега се чудя дали да не я разредя с малко преварена вода. Беше доста поизвряла и предполагам, че за това е по-тъмна. :D Но ще се изпие, няма къде да отиде. :lol:
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Помощ! :-)

Мнениеот nikolay.illov » 09 Дек 2015, 00:28

Колежке, придържай се към първото си изречение от поста: каквото станало, станало... Не разбирам тази "мода" с разреждането. Напоследък все такива мнения чета. Всеки разрежда! Защо!? Редки бири на пазара колкото искаш..
Наздраве с лагер с плътност 18 по Плато ;)
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron