Незавършена ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот 5th-hokage » 01 Ное 2015, 12:29

В тази тема ще покажа на какъв проблем се натъкнах. С първата за есенния сезон кухненска варка реших да използвам дрожди 2-ро поколени и сипах във ферментатора да има :) пъвите 5-6 часа всичко си беше наред но буквално преди малко гадините побесняха и започнаха да излизат извън клапана. Извърлиха цялата вода и започна да излиза пяна. Добре че си бях в къши и реших просто да удължа клапана. Разликата между външна и вътрешна температура е 4 градуса и започвам да се притеснявам.
Прикачени файлове
extenshan.jpg
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот nikolay.illov » 01 Ное 2015, 15:58

Пробвай да ги охладиш. По време на най-бурната ф-ция, ше се вдигне още температурата и ше имаш кофти аромати.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот 5th-hokage » 01 Ное 2015, 16:56

Прав си Ники, качи до 24 C и сега сложих летния сет за охлаждане - след малко ще се свали до към 20, където и смятам да я държа. Не съм очаквал че разликата между външна и вътрешна температура може да е 5-6 градуса и затова не се подготвих за охлаждане - надявам се че 3-4 часа на 24 градуса не са пуснали кофти миризми, ама ще видим.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот victoryvt » 02 Ное 2015, 09:37

Тоя маркуч не е ли твърде голям за 19л. ферментатор ?
Не че нещо лошо ще стане , ама по му подхожда да е за 200-300л. ферментатор.
А разликата в температурите е функция на количеството дрожди при заквасване - повечко дрожди = по-голяма разлика.
Естествено, зависи и от щама дрожди.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Незавършена ферментация

Мнениеот 5th-hokage » 02 Ное 2015, 11:47

:) Да Вики маркуча е от преточващия съд, но нямаше друг и трябваше да разкачам водния затвор а не исках - мда явно съм сложил повечко дрожди и затова имам такава бурна ферментация, която все още продължава с пълна сила -- Питането ми обаче е дали 4 часа на 25C ще покажат нежелани аромати (и вкусове) или 4 часа е малък период и няма да се отрази на крайния резултат? Дрождите са S04 - второ поколение (сложих към 800г буркан останал от 60 литрова варка - от която събрах 3 буркана по 800 г омесени с бира - като поседяха в хладилника пласта с држди беше на 2/3 от другия слой с бирата демек към 500-600г - коклко живи незнам, но явно достатъчни :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта